14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukrajinska mini prekretnica na terenu: Promjena ruske taktike mogla bi signalizirati sumornu,...

Ukrajinska mini prekretnica na terenu: Promjena ruske taktike mogla bi signalizirati sumornu, novu fazu u ratu

Promjena ruske taktike mogla bi signalizirati sumornu, novu fazu u ratu, analizira Nathan Hodge iz CNN-a.

U ponedjeljak, nakon intenzivnih borbi, ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad Makarivom, gradom zapadno od Kijeva koji je bio pogođen ruskim zračnim napadima.

Primamljivo je gledati na ovu malu pobjedu ukrajinskih snaga kao na promjenu zamaha u bitci za Kijev: u boljim vremenima, ovo predgrađe bilo bi samo sat vremena vožnje do Hreščatika, središnje avenije glavnog grada.

Činilo se da je Kijev jednom bio primarni cilj onoga što je Kremlj zacijelo zamislio kao brzu operaciju promjene režima. Prijestolnicu su posljednjih dana potresle eksplozije, ali daleko od toga da je opkoljen.

Na Azovskom moru, opkoljeni jugoistočni grad Mariupolj – unatoč tome što je opkoljen i nemilosrdno napadnut, blok po blok, ruskom vatrenom moći – još uvijek izmiče ruskoj kontroli. Njegovi branitelji odbili su ultimatum da se predaju do ponedjeljka ujutro, osujetivši ruski napor da dovrši kopneni most koji povezuje Krim sa separatističkim republikama u istočnoj regiji Donbas.

Gotovo mjesec dana nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, ukrajinska vojska je zamjetno promijenila svoje poruke. Ukrajinci kažu da je napredak ruske vojske zaustavljen, što je nametnulo promjenu ruske taktike.

“Zbog neuspjeha kopnene faze operacije, neprijatelj nastavlja s aktivnim raketnim i bombaškim napadima na važnu vojnu i civilnu infrastrukturu korištenjem operativnih i taktičkih zrakoplova, visokopreciznog raketnog oružja i neselektivnog streljiva”, izvijestio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u priopćenju u utorak.

Mnogo je dokaza koji upućuju na to da Rusi zauzimaju drukčiji pristup, lansirajući salve projektila izvan ukrajinskog zračnog prostora, piše CNN.

Amerikanci o protunapadu u Makarivu: Ukrajinska postignuća u blizini Kijeva bi mogla odsjeći ruske postrojbe

Najnovije

Još iz rubrike