4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Svjetski kongres Ukrajinaca poziva zemlje NATO-a da osiguraju naoružanje za obranu od...

Svjetski kongres Ukrajinaca poziva zemlje NATO-a da osiguraju naoružanje za obranu od ruskog genocida

Uoči summita čelnika NATO-a 24. ožujka u Bruxellesu, Svjetski kongres Ukrajinaca (SKU) u Bruxellesu pozvao je čelnike saveznika da Ukrajini odmah daju više obrambenog oružja.

Kako prenosi Ukrinform, objavljeno je to na stranicama UWC-a.

Konkretno, Kongres poziva zemlje NATO-a da osiguraju opskrbu Ukrajine ovim naoružanjem: Lovci i bombarderi, Sustavi protutenkovskog i protuzračnog naoružanja i Vojni dronovi.

“SAD moraju prestati blokirati prijenos vojnih zrakoplova iz Poljske u Ukrajinu. Umjesto toga, Njemačka i drugi saveznici trebali bi odmah, organizirati trenutnu opskrbu vojne opreme”, rekao je Pavlo Grod, predsjednik SKU-a, u Londonu, gdje se sastao s britanskim dužnosnicima.

Naglasio je da ruske oružane snage čine užasne ratne zločine i genocid u Ukrajini. Ukrajinci nikada neće položiti oružje. SKU stoga poziva ukrajinske saveznike da odmah isporuče oružje koje je zatražila ukrajinska strana, a koje joj je potrebno za obranu.

“Ukrajini je potrebno posebno obrambeno oružje kako bi zaustavila neprijatelja i odbila rusku invaziju. NATO ima kapacitet osigurati takva sredstva. Pozivamo čelnike saveznika da pokažu svoja načela i naoružaju Ukrajinu sredstvima koja su joj potrebna da se zaštiti od ruskog genocida. Pozivamo naše zajednice u svim državama članicama NATO-a da zahtijevaju hitnu akciju od svojih vlada u ovom ključnom trenutku u povijesti”, rekao je Grod.

Osim toga, predsjednik Svjetskog kongresa Ukrajinaca pozvao je sve prijatelje Ukrajine da pomognu SKU-u u opremanju ukrajinskih volontera odgovarajućom opremom za spašavanje života. Kompletan set takve zaštitne opreme košta samo 1500 dolara. Svatko tko želi podržati Ukrajinu može doprinijeti, UniteWithUkraine.com.

Podsjetimo, Pavlo Grod je u ime SKU-a pozvao međunarodne nevladine organizacije da hitno prošire svoje aktivnosti u Ukrajini kako bi podržale interno raseljene osobe.

Kako je izvijestio Ukrinform, 24. veljače ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, provode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i mjesta upotrebom topništva, višecjevnih raketnih bacača i balističkih projektila.

Najnovije

Još iz rubrike