4.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Stručnjak za komunističke relacije objašnjava da se mediji ponašaju štreberski i promašuju...

Stručnjak za komunističke relacije objašnjava da se mediji ponašaju štreberski i promašuju koja je sljedeća zemlja na redu Putinove agresije

Politički analitičar i umirovljeni profesor Žarko Puhovski za N1 Newsroom komentirao je goruća pitanja na domaćoj i globalnoj sceni.

Obnovu Zagreba, koja niti dvije godine od potresa nema nikakvih opipljivih rezultata, Puhovski je nazvao porazom Vlade i svih koji nešto znače u lokalnoj upravi.

“Ono što se dogodilo danas skandalozno, a prošlo je u tišini, jest da je Branko Bačić najprije govorio o promjeni izbornog zakona u BiH, a onda je tek rekao razgovarali smo i o problemima u obnovi tijekom ove dvije godine. Ako je njima obnova drugorazredni problem, onda je ova Vlada izgubljena”, kazao je Puhovski, ističući da nisu obnovili niti jednu kuću.

Dodao je i da ispada da je manje loše u Petrinji i Sisku nego u Zagrebu.

“Tamo je katastrofalno, ali manje loše nego u Zagrebu”, kazao je.

O novom ministru Ivanu Paladini kazao je:

“On je s padobranom pao tu, snalazi se kako može. Čini mi se da je ministar nevažan u ovom trenutku. Prijašnji ministar nije ništa radio, mogao sam ja doći nakon njega, ne može biti lošiji od njega. Horvat nije imao pojma što se događa. On nije smio biti ni portir, kamoli ministar.”

Smatra da su stvari zapele na neopisivom birokratiziranju.

“Da sam ja rekao – čekam državu jer sam tolike godine plaćao porez – ne bih ništa imao”, kazao je Puhovski.

Rekao je i da o nesposobnosti vladajućih govori i činjenica da imamo više novaca nego što smo u stanju potrošiti.

Moldavija je sada ključno mjesto

Puhovski smatra da se svi mediji ponašaju štreberski.

“Niti jedan novinar nije u Moldaviji, a to je sada ključno mjesto. Oni imaju teritorij koji bi mogao doći u direktan doticaj s ruskim trupama. Ako bude dalje sukoba, neće ići u Poljsku nego u Moldaviju, jer ona nije u NATO-u. Nitko ne razmišlja što će biti s Moldavijom i Rumunjskom te imali tu neke mogućnosti za ujedinjavanje. Istovremeno, već dvije godine albansko-kosovska granica prestaje postojati i to je prošlo u potpunoj tišini. Kosovo je međunarodno-pravno gledano presedan. Putin se pozvao na Kosovo. To ne opravdava Putina, ali nitko ne objašnjava zašto je to bio specifičan trenutak za takvo što.

“Rat primitivizira društvo. Svi su problemi jednostavni, ali su nerješivi. Zato me brine ta fokusiranost na rat”, kazao je.

Ukazao je i da, osim članka 5, NATO ima i druge članke koji govore o kolektivnoj obrani.

“NATO ima taj sustav kontrole neba. Ova letjelica jest problem NATO-a. Ako je netko to napravio hotimično, napravio je da ispita koliko je vrijeme reakcije zaštitnih službi. To je ispipavanje pokazalo očito nespremnost. I sada se postavlja pitanje što će nama taj NATO ako nas ne može štititi tu gdje se ne možemo sami?”, kazao je Puhovski.

Ipak, dodaje da kakav god bio NATO i bez obzira što je izazivao lošu situaciju mjesecima oko Ukrajine, rat je izazvao Vladimir Putin.

“Taman da je sve istina što je Putin rekao, to nije opravdanje za rat. Nije bilo masovnih ubijanja civila. To je ista priča kao kod Miloševića. Istu priču je imao i SAD kada je išao u Vijetnam i kada su tvrdili da su se komunisti infiltrirali u vrijeme dok nisu bili”, smatra Puhovski.

Rusku invaziju vidi kao loše ponavljanje Austro-ugarske situacije iz 1914. godine.

“Srbija je tada prihvatila sve osim jedne točke iz njihovog ultimatuma. Krenuli su u rat i nisu dobili ništa, a izgubili su državu. Putin je sve dobio prije rata i sada je krenuo u rat u kojem ne može dobiti ništa više. To je potpuno iracionalno. On čeka neki grad Mariupolji ili nešto slično da proglasi pobjedu”, kazao je Puhovski.

Kao pozitivnu značajku ove situacije vidi to što se pokazalo da je ruski imperijalizam kao “tigar od papira”.

“Prije toga u Afganistanu se amrički imperijalizam pokazao tigrom od papira. Ostaje pitanje hoće li se krug zatvoriti pa da Kina pokuša učiniti isto u Tajvanu pa da i ona postane tigar od papira. Ako to ne učini Kina, ona je veliki dobitnik ovog sukoba. Pokazalo se da imperijalističke sile gube ratove. Pokazalo se da kapitalizam uspijeva iz društva, a ne vojskom, a socijalizam niti na jedan način”, kazao je, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike