21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milanović: Kad je RH prolazila kalvariju i užas, podrške iz svijeta nije...

Milanović: Kad je RH prolazila kalvariju i užas, podrške iz svijeta nije bilo, oružja još manje

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ne Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske koje se održavalo u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima.

“Rat bjesni u Ukrajini. Jedna velika zemlja je napala manju zemlju i kao što to često biva u povijesti, na kraju cijenu uvijek plate oni najslabiji i najsiromašniji. Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju, užas, noćnu moru, prije više od trideset godina, podrške iz svijeta nije bilo osim međunarodnog priznanja, koje je došlo kasno, oružja još manje. Sve što su vaši prethodnici ostvarili, ostvarili su potpuno sami, bez ičije pomoći, uz opstrukcije”, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Rekao je kako smo godinama radili, dokazivali i vjerovali da je naš put bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega, pošten, pravedan i s ciljem koji je opravdan i kojeg podržava ogromna većina hrvatskih građana i hrvatskog naroda. “To je ono što stoji iza vas i iza svih nas, iza onih koji su u tome aktivno sudjelovali i danas su ovdje među nama još uvijek aktivni živi ljudi i onih koji više nisu među nama”, rekao je predsjednik Milanović.

Pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade poručio je da kao pravi vojnici moraju biti svjesni da je vojnički poziv prije svega poziv i način života. “Tu smo da zajednički branimo hrvatsku domovinu i da učinimo sve da u slučaju da bude potrebe to možemo učiniti s nečim, a to su prije svega ljudi, a onda i oprema”, dodao je Predsjednik.

“Dragi hrvatski vojnici, slavonski sokolovi, ja vam čestitam godišnjicu! Radite, obrazujte se, idite naprijed, budite ambiciozni, ali i kolegijalni. Budite u svakom trenutku svjesni da je vaš glavni, jedini pravi zadatak obrana hrvatske domovine, našeg naroda i svih građana, naših granica, svega onoga što nam je najsvetije i što su vaši prethodnici, a i neki među vama, sami stekli”, zaključio je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U nastavku obilježavanja 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Pri polaganju vijenca uz Predsjednika Republike bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general- pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler i zapovjednik NATO multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar i bivši zapovjednik Gardijske oklopne mehanizirane brigade general bojnik Denis Tretinjak, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Najnovije

Još iz rubrike