14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kasparov: Putinu neće trebati izgovor za korištenje nuklearnog oružja

Kasparov: Putinu neće trebati izgovor za korištenje nuklearnog oružja

Gari Kasparov, čuveni šahovski velemajstor, prodemokratski aktivist te jedan od predvodnika ruske oporbe danas je na Twitteru objavio tekst o Putinu i slabosti Zapada koji mu se ne usudi otvoreno suprotstaviti.

“Više puta su me u emisijama pitali: ‘Trebamo li uključiti američke/NATO-ove pilote u borbu s Rusima?’ Moj odgovor je: ‘Molim vas, dovršite rečenicu.’ ‘…kako bismo zaustavili pokolj nevinih u Ukrajini’, dovršavaju oni. To nije akademsko pitanje”, napisao je Kasparov.

“Postoje situacije u kojima je odgovor očito ‘da’. Obraniti SAD od napada? Da. Obraniti bilo koju članicu NATO-a? Navodno da. Spriječiti genocid? Izgleda da ne”, objavio je Kasparov.

“Putin nije trebao nikakav izgovor za pokretanje invazije na Ukrajinu. Nije trebao izgovor za granatiranje i bombardiranje nevinih civila u Ukrajini. Neće mu trebati izgovor ni za korištenje nuklearnog oružja. Ono što znamo je da Putin uvijek eskalira kad ga se ne zaustavi”, napisao je Kasparov.

“‘Što, zar želiš treći svjetski rat?’ Ne, očajnički ga želim izbjeći. Baš kao što sam se nadao da ćemo izbjeći ovaj strašni rat. Jesu li oni koji povlađuju Putinu htjeli ovaj krvavi masakr u Ukrajini 2014. godine, kad su smišljali slične izgovore da ne naprave ništa? Pitajte njih žele li treći svjetski rat”, zaključio je, prenosi Index.

Najnovije

Još iz rubrike