4.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zelenskij vrlo otvoreno Izraelcima: Dobro se sjećate Konačnog rješenja židovskog pitanja. Slušajte...

Zelenskij vrlo otvoreno Izraelcima: Dobro se sjećate Konačnog rješenja židovskog pitanja. Slušajte što sada govore u Moskvi. Sada se ponovno koriste ove riječi, Konačno rješenje, ali sada je upućeno nama, po pitanju Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju izjednačio je rusku invaziju na njegovu zemlju s holokaustom, optužujući Moskvu da koristi “jezik konačnog rješenja” tijekom video obraćanja izraelskim zastupnicima uživo.

“Slušajte riječi Kremlja. Koriste terminologiju nacista”, izjavio je Zelenskij. “Dobro se sjećate Konačnog rješenja židovskog pitanja. Slušajte što sada govore u Moskvi. Sada se ponovno koriste ove riječi, Konačno rješenje, ali sada je upućeno nama, po pitanju Ukrajine. O tome otvoreno govore na službenim stranicama i u medijima.”, prenosi Haaretz.

Navodeći da Rusija nastoji iskorijeniti ukrajinsku neovisnost, kulturu i nacionalni identitet, Zelenskij je rekao da se može napraviti izravna usporedba između židovskih i ukrajinskih iskustava i istaknuo da je ruska invazija došla 102 godine nakon što je Adolf Hitler predstavio platformu nacističke stranke 24. veljače 1920. godine.

“Mi smo u različitim zemljama i pod potpuno različitim uvjetima, ali prijetnja s kojom se suočavamo je ista”, rekao je Zelenskij. Nacisti su, rekao je, ubili milijune ljudi, dok je Rusija uspjela ubiti tisuće u samo nekoliko tjedana, izvodeći zračne napade na mjesto masakra Babin Jar i hodočasnički grad Uman.

“Ruska invazija na Ukrajinu nije samo vojna operacija kako je predstavljena u Moskvi, to je totalni i nepravedni rat koji ima za cilj uništiti naš narod”, rekao je Zelenskij izraelskim zastupnicima. “Ruska vojska namjerno uništava i cijeli svijet je gleda. Stoga mogu napraviti ovu paralelu ili usporedbu naše i vaše povijesti.”

“Želimo živjeti, ali naši susjedi nas žele vidjeti mrtve”, rekao je, citirajući izraelsku premijerku Goldu Meir rođenu u Kijevu. “To nam ne daje puno prostora za kompromis.”

Od početka rata, Izrael je poduzeo velike napore da ne uznemiri Rusiju, navodeći da je njegova suzdržanost u uključivanju u punu obranu Ukrajine bila neophodna i zbog izraelskih sigurnosnih interesa i zato što Jeruzalem treba ostati vjerodostojan posrednik između Kijeva i Moskva.

Zelenskij je, međutim, odbacio tu zabrinutost, zahtijevajući da Izrael naoruža Ukrajinu i ukloni ograničenja ukrajinskoj imigraciji koja su nametnuta nakon invazije.

“Siguran sam da osjećate našu bol, ali možete li objasniti zašto još uvijek zovemo cijeli svijet, mnoge zemlje i tražimo pomoć. Sada vas molimo za pomoć ili u najmanju ruku vize”, rekao je, misleći na izraelska ograničenja za ukrajinske izbjeglice nametnuta nakon invazije.

“Što je to? Apatija? Kalkulacije? Ili posredovanje bez zauzimanja strane? Pustit ću vas da odgovorite na to pitanje, ali želim istaknuti da apatija ubija, kalkulacije mogu biti netočne. Možete posredovati između zemalja, ali ne između dobra i zla”, rekao je.

“Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili izvršio pritisak na ruski biznis. U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre, i onda morate živjeti s vašim odgovorom, narod Izraela”, izjavio je Zelenskij.

“Ukrajinci su se odlučili prije 80 godina. Spasili smo Židove i stoga među nama imamo Pravednike među narodima. Narode Izraela, i vi sada imate izbor.”, rekao je Zelenskij.

Najnovije

Još iz rubrike