26.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zagrebački vatrogasci na svom facebook profilu objavili fotografije s posljednjoj vježbi a...

Zagrebački vatrogasci na svom facebook profilu objavili fotografije s posljednjoj vježbi a najvažniju ulogu imali su psi i jedna maca

U trenutku kada je u centru počelo saniranje posljedica potresa – na ulazu u Zagreb vježba ako se katastrofa ponovi

Facebook Vatrogasna postrojba Zagreb

Oko 70 dobrovoljnih zagrebačkih vatrogasaca odradilo je pokaznu vježbu u slučaju potresa, a najvažniji zadatak odradili su potražni psi.

“U njoj mi zajedničkim snagama želimo vidjeti koje su manjkavosti, propusti i poboljšamo boljitak rada u potrazi za unesrećenima tijekom potresa”, rekao je zamjenik vatrogasnog zapovjednika Grada Zagreba za dobrovoljno vatrogastvo, Dario Ruga.

Što su za ljude u tim trenucima oči, za pse su njuške. Vatrogasci, ujedno i njihovi vlasnici, kažu, potraga za nestalima, za pse je velika igra.

“Traže miris nekakve osobe koja je u mirovanju, oni sve rade na pozitivu, nagradu, lopticu, igračku, hranu. Obuka traje 4 godine do pune licence”, kaže vatrogaskinja DVD-a Prečko, Matea Makek.

U zagrebačkim DVD-ima imaju 12 potražnih pasa. Desetogodišnja Witch već je iskusna – bila je u potrazi nakon potresa u Albaniji, ali i Petrinji.

“Ruševine koje smo imali trebali smo potvrditi da li ima ljudi ili ne, tako da tad nije. U Albaniji je bila druga priča. Pretpostavljali smo da tražimo osobe koje nisu žive, tamo smo čak imali nekakvih pronalazaka”, rekao je član Povjerenstva za potražne pse u Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba, Tomislav Zdenčar.

Kada pas zalaje da je nekoga nanjušio, uvijek se za potvrdu šalju još jedan ili dva psa. No uz to što su tragači, oni su i kućni ljubimci.

“Oni su s nama 24 sata dnevno, spavaju na kaučevima. Žive pravi život ljubimaca, osim što ponekad upotrijebe svoj nos da bi napravili nešto dobro, da bi spasili život”, rekla je Makek.

Cijela akcija vođena je iz zapovjednog vozila civilne zaštite, a snimalo se i iz zraka. Vježba je pokazala da su žurne službe – za izvanredne situacije spremne. Ali naravno, svi žele da ovakve intervencije ostanu samo na vježbama, piše rtl.hr.

Najnovije

Još iz rubrike