19.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ovršni sud je dužan po službenoj dužnosti preispitati sadrži li potrošački ugovor...

Ovršni sud je dužan po službenoj dužnosti preispitati sadrži li potrošački ugovor nepoštene (ništetne) ugovorne odredbe

Dana 11. ožujka 2022. na Vrhovnom sudu održan je sastanak predstavnika Građanskih odjela županijskih sudova radi razmatranja spornih pravnih pitanja koja se odnose na drugostupanjsko sudovanje. Jedno od spornih pitanja koje je razmatrano, odnosilo se na obvezu ovršnog suda da u postupku ovrhe na temelju ovršnih isprava koje nisu prošle sudsku kontrolu, po službenoj dužnosti provjeri nepoštenost ugovornih odredbi.

U vezi navedenog pitanja na sastanku je donesen slijedeći zaključak: „U ovršnim postupcima u kojima se ovrha određuje i provodi na temelju ovršnih isprava koje nisu prošle sudsku kontrolu (rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, zadužnice, javnobilježnički akti ili solemnizirane privatne isprave i sl.) a koji proizlaze iz potrošačkih ugovora, ovršni sud je dužan po službenoj dužnosti preispitati sadrži li potrošački ugovor nepoštene (ništetne) ugovorne odredbe.“

Navedeni sastanci na Vrhovnom sudu održavaju se u svrhu ujednačavanja sudske prakse svakih šest mjeseci ili češće, na temelju odredbe čl. 27. Zakona o sudovima. Njihovi zaključci ne smiju ni na koji način utjecati na neovisnost i slobodu suda nižeg stupnja u donošenju odluke u pojedinom predmetu, piše u priopćenju VSRH.

Najnovije

Još iz rubrike