28.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo VIDEO Predsjednik Gospodarske komore Ukrajine otkrio koji bi mogli biti razmjeri štete

VIDEO Predsjednik Gospodarske komore Ukrajine otkrio koji bi mogli biti razmjeri štete

Genadij Čižikov, predsjednik Gospodarske komore Ukrajine, rekao je za N1 da je s obitelji morao pobjeći iz Kijeva, a ovo je već drugi put da su izgubili kuću u ratu. Govorio je i o šteti koji je rat dosad nanio Ukrajini.

Govoreći o šteti u ekonomskom smislu Genadij Čižikov je rekao: “Samo 25 posto tvrtki zbog rata može funkcionirati i poslovati. Teško je vrijeme. Oko tri milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u Europu, velik broj njih, gotovo sedam milijuna, otišlo je s istoka na zapad zemlje. Mnoge su se tvrtke zatvorile. Prema nekim statistikama imamo više od 200 tisuća uništenih obrazovanih ustanova, bolnica, mostova, zračnih luka, nitko ne može procijeniti prave razmjere štete. Neki kažu da je riječ o 100 milijardi dolara štete. Naš premijer je rekao da je ta brojka bliža 500 milijardi dolara, to ćemo još vidjeti. Ova je situacija za nas vrlo teška i šteta za našu ekonomiju je vrlo velika.”

Kaže da je prekinuo kontakte s ruskim partnerima: “Ruku na srce prekinuo sam sve kontakte s bivšim prijateljima i kolegama iz Rusije jer se, iskreno, nismo razumjeli. Oko 70 posto ruske populacije podupire napad na Ukrajinu i za mene je to suludo. Oni su poput zombija propagande, zombija ideja. U 21. stoljeću smo, a oni razmišljaju o obnovi sovjetskog carstva.”

Komentirao je i situaciju s hranom: “Ukrajina je jedan od lidera u prehrambenom sektoru. Ukrajina je imala mnogo proizvoda, dolazi proljeće i najvažnije je kako će izgledati ovogodišnja žetva, hoće li farmeri moći zasaditi usjeve. Državni vrh polaže puno pažnje na to i vrlo smo optimistični, ali to neće biti lako.”, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike