29 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo CNN: "Sukob nije ni u čijem interesu", rekao je Xi Bidenu

CNN: “Sukob nije ni u čijem interesu”, rekao je Xi Bidenu

Sukob i konfrontacija nisu nikome u interesu, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping američkom predsjedniku Joeu Bidenu u videopozivu u petak ujutro, prenose kineski državni mediji, piše CNN.

“Odnosi između države ne mogu ići u fazu vojnog sukoba. Sukob i konfrontacija nikome nisu u interesu. Mir i sigurnost najcjenjenije su blago međunarodne zajednice”, rekao je Xi u pozivu, a prenosi CCTV.

Razgovor dvojice svjetskih čelnika započeo je u petak u 9:03 ujutro. To je njihova prva poznata rasprava u nekoliko mjeseci, priopćila je Bijela kuća u četvrtak, piše CNN.

Ovaj razgovor uslijedio je nekoliko dana nakon što je američka diplomatska depeša sugerirala da je Kina izrazila određenu otvorenost pružanju Rusiji tražene vojne i financijske pomoći u sklopu njezina rata protiv Ukrajine. Još nije jasno namjerava li Kina pružiti Rusiji tu pomoć, rekli su za CNN ranije ovog tjedna američki dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima.

“Ovo je dio naših stalnih napora da održimo otvorene komunikacijske linije između Sjedinjenih Država i NRK-a”, rekla je glasnogovornica Jen Psaki, koristeći kraticu za Narodnu Republiku Kinu.

Kina i SAD imaju odgovornost osigurati mir, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping američkom predsjedniku Joeu Bidenu tijekom videopoziva u petak, prenosi kineski državni medij CCTV.

“Kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i dvije najveće svjetske ekonomije, ne samo da moramo voditi razvoj kinesko-američkih odnosa ispravnim putem, već i preuzeti naše međunarodne odgovornosti i uložiti napore za svjetski mir i spokoj”, Xi je rekao u videopozivu.

“Svijet nije ni miran ni spokojan”, priznao je Xi. “Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo vidjeti.”

Biden o sutrašnjem razgovoru s kineskim predsjednikom: On se sigurno sjeća svega što sam rekao

Najnovije

Još iz rubrike