24 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukrajinci: Ruski teroristi dobivaju žestok otpor, neprijatelj trpi značajne gubitke, izvode se...

Ukrajinci: Ruski teroristi dobivaju žestok otpor, neprijatelj trpi značajne gubitke, izvode se i protunapadi

Po izvješću od 18:00 sati 16. ožujka, ruski osvajači dobivaju žestok otpor jedinica Državnih obrambenih snaga Ukrajine.

Okupatori su pretrpjeli značajne gubitke u ljudstvu i opremi. Konkretno, od početka dana su uništena dva zrakoplova Su-30SM, helikopter Ka-52 i avion Su-34.

Kako prenosi Ukrinform, to je na Facebooku izvijestila press služba Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine.

“Dvadeset prvi dan herojskog suprotstavljanja ukrajinskog naroda ruskoj vojnoj invaziji se nastavlja. Nastavlja se ofenzivna operacija protiv Ukrajine. Neprijatelj dobiva žestok otpor postrojbi Državnih obrambenih snaga. Okupatori trpe značajne gubitke u ljudstvu i opremi”, navodi se u priopćenju.

Napominje se da su od početka dana protuzračne raketne jedinice Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine uništile dva zrakoplova Su-30SM u regiji Odessa, helikopter Ka-52 u blizini Mikolajiva i zrakoplov Su-34 u regiji Černihiva. Podaci o neprijateljskim gubicima se pojašnjavaju.

Prema tvrdnjama Glavnog stožera, ruski okupatori nastavljaju prkosno kršiti međunarodno humanitarno pravo, lansirati raketne i bombe na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, stambene četvrti, pucati iz topničkih sustava i raketnih granata na kolone civila tijekom evakuacije. Zabilježene su činjenice držanja civila kao talaca, pljačke lokalnog stanovništva, pljačke i otmice.

Zbog prisilne mobilizacije muškaraca na privremeno okupiranim područjima Donjecke i Luganske regije, razvila se kritična situacija koja regiju približava humanitarnoj katastrofi. Tako je u naselju Makejevka katastrofalna situacija u lokalnim bolnicama, koje zbog nedostatka kvalificiranog medicinskog osoblja zapravo nisu u mogućnosti pružiti medicinsku pomoć civilima.

Tiskovna služba je također naglasila da Oružane snage nastavljaju uspješno izvršavati zadaće odbijanja oružane agresije na Ukrajinu. Na nekim područjima postrojbe su pregrupirane i izvedeni protunapadi.

Poduzimaju se mjere za pokrivanje državne granice Ukrajine i morske obale. Na pojedinim područjima provodi se stabilizacijska operacija i izvode zadaće teritorijalne obrane.

Kako je izvijestio Ukrinform, ukupni borbeni gubici neprijatelja od 24.02. do 16.03. iznosili su približno: osoblje – oko 13.800 ljudi, tenkovi – 430 jedinica, borbena oklopna vozila – 1.375 jedinica, topnički sustavi – 190 jedinica, VBR, protuzračna obrana – 70 jedinica, 43 jedinice, zrakoplovi – 84, helikopteri – 108, vojna vozila – 819, brodovi/čamci – 3, spremnici goriva – 60, operativni i taktički nivo bespilotnih letjelica – 11, specijalna oprema – 10. Podaci se ažuriraju. Izračun je kompliciran zbog visokog intenziteta neprijateljstava.

Najnovije

Još iz rubrike