14.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Američki državni tajnik: Nezavisna Ukrajina će postojati "puno duže" nego što će...

Američki državni tajnik: Nezavisna Ukrajina će postojati “puno duže” nego što će postojati Vladimir Putin

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će neovisna Ukrajina postojati “puno dulje” nego što će postojati Vladimir Putin, tijekom intervjua s CNN-ovim Wolfom Blitzerom.

“Prije svega, postojat će Ukrajina, neovisna Ukrajina puno dulje nego što će postojati Vladimir Putin. Na ovaj ili onaj način, Ukrajina će biti tamo, a Putin u nekom trenutku neće”, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da SAD trenutno pokušava spriječiti što je više moguće smrti i razaranja.

“Pravo je pitanje koliko je smrti i razaranja izazvala ruska agresija u međuvremenu, i to je ono na čemu radimo koliko god možemo da ograničimo, zaustavimo, da stanemo na kraj ratu izbora koji Rusija počinje ”, rekao je Blinken.

“To činimo kroz podršku koju pružamo Ukrajini svaki dan. To činimo pritiskom koji svakodnevno vršimo protiv Rusije.”

Blinken je rekao da se nada da se smrt i uništenje mogu okončati “prije nego kasnije”, piše CNN.

186 milijuna dolara dodatne humanitarne pomoći

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije danas najavio je 186 milijuna dolara dodatne humanitarne pomoći za potporu ukrajinskim izbjeglicama i interno raseljenim osobama zbog rata u Ukrajini, piše CNN.

“Sjedinjene Države pružaju više od 186 milijuna dolara dodatne humanitarne pomoći za podršku interno raseljenim osobama i više od tri milijuna izbjeglica pogođenih smišljenim, ničim izazvanim i neopravdanim ratom Rusije u Ukrajini. To će pružiti daljnju potporu humanitarnim organizacijama koje reagiraju na krizu i nadopuniti velikodušnost susjednih zemalja koje prihvaćaju i podržavaju izbjeglice”, rekao je Blinken.

Blinken je dodao da SAD “hvale gostoprimstvo susjednih zemalja koje ugošćuju one koji bježe iz Ukrajine”. Dodatna američka financijska potpora ići će za potporu osnovnim potrepštinama, a bit će kanalizirana kroz humanitarne organizacije na terenu, rekao je.

“Dodatna humanitarna pomoć izbjeglicama u susjednim zemljama Ukrajine sastoji se od hrane, sigurne pitke vode, zaštite, pristupačnog skloništa i hitne zdravstvene skrbi uz podršku naših međunarodnih i nevladinih partnera. Ovo financiranje također će pomoći žrtvama sukoba da održe kontakt s članovima obitelji koji su razdvojeni i promicati spajanje obitelji kada je to moguće”, rekao je Blinken.

Također je ponovio potrebu za sigurnim prolazom humanitarne pomoći u zemlju.

“Pozivamo na hitan prekid kontinuiranog rata Rusije protiv Ukrajine i da Rusija omogući nesmetan humanitarni pristup Ukrajini i siguran prolaz za one koji žele napustiti gradove u kojima su zarobljeni. Dostava humanitarne pomoći se mora nastaviti bez smetnji, a humanitarni radnici moraju imati siguran prolaz za isporuku pomoći i pomoći onima kojima je potrebna”, rekao je Blinken.

CNN je izvijestio da Bidenova administracija razmatra ubrzanje preseljenja ukrajinskih izbjeglica s vezama u SAD-u, uključujući obitelji koje već žive u SAD-u. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price nije želio komentirati bilo kakve napore da se taj proces ubrza, tijekom brifinga ministarstva u utorak.

Najnovije

Još iz rubrike