9.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vidović o dronu: Građane ne treba opterećivati time je li bila bomba...

Vidović o dronu: Građane ne treba opterećivati time je li bila bomba ili nije

Šef saborskog Odbora za obranu franko Vidović komentirao je u N1 Studiju uživo situaciju oko pada sovjetske rakete u Zagrebu.

Na sjednicu Odbora za obranu odazvat će se MORH, SOA i Glavni stožer, barem bi tako trebalo biti, kaže Vidović koji dopušta i da na sastanak dođu predstavnici tih institucija ako čelnici imaju unaprijed dogovorene obveze. “Sjednica je zbog prirode stvari zatvorena za javnost”, kaže.

“Nadam se da ćemo dobiti izvješća i barem pretpostavku odakle potječe taj dron”, govori.

“Spekulira se s time odakle je dron došao. To nije nikakva nova vijest. Vjerojatno, kako je rekao predsjednik Republike, nećemo doznati tko ga je uputio”, kaže Vidović.

Na pitanje hoćemo li saznati namjenu tog drona, Vidović kaže kako će se to vjerojatno doznati, ali on bi ipak pričekao rezultate forenzičkih analiza. “Puno bitnije od toga je li on bio naoružan ili ne je činjenica da je je on prošao preko prostora tri članice NATO-a i da nitko nije reagirao. Sutra se može pojaviti takav dron naoružan. Vlada treba inzistirati na tome da se utvrdi kako se takvo nešto dogodilo. Jutros sam od glavnog tajnika NATO-a zatražio odgovore na ta pitanja: kako je moguće da je objekt prošao Rumunjsku, Mađarsku i Hrvatsku i pao u glavnom gradu? Ako je već zapažen na radarima, kako je moguće da nitko nije reagirao. To je najveći propust”, kaže.

“Ne mislim da je NATO kišobran pun rupa nego da se dogodio veliki propust. Sad treba utvrditi što se dogodilo i to se više ne smije ponoviti”, kaže Vidović.

I on, kao i predsjednik Republike, smatra da o mogućnosti da je dron nosio eksploziv ne treba govoriti. “Čemu širenje panike, stvara se nesigurnost kod građana”, kaže i dodaje kako se nije sinkronizirao s predsjednikom Republike oko izjava da ne treba govoriti.

“Mislim da se NATO unutar sebe itekako pokrenuo. Mislim da ta procedura već ide. Ono što sam ja želio, s obzirom da je glavni tajnik politička figura, je da kao političar iz zemlje koja je bila izložena takvom nečem da iskažem svoju zabrinutost i zabrinutost svojiih kolega oko tih događaja”, govori.

“Imao sam u životu priliku vidjeti ekslozije iz prve ruke. Obično su krateri od puno manje eksploziva puno veći”, kaže Vidović dodajući da je sklon vjerovati ljudima koji su imali iskustvo s takvom tehnologijom. “Nekome tko je letio na takvoj tehnologiji. Naš umirovljeni pilot Selak je rekao da je vjerojatno došlo do eksplozije, ali da je to bilo namijenjeno uništavanju dokumenata. Kažem vam, idemo pustiti da se završi istraga pa ćemo vidjeti. Vrlo je neoprezno kad pričamo o tim bombama govoriti u javnosti ‘mi šaljemo oružje u Ukrajinu’, to je nepotreban podatak. Da sam na mjestu tih ljudi, ne bih o tome govrio javno, rekao bih tamo gdje to treba reći”, kaže Vidović.

“Nepotrebno je građane opterećivati time je li bila bomba ili nije. Nije bilo žrtava i to je bitno”, zaključuje Vidović.

Na pitanje vidi li u priči oko drona odgovornost hrvatskih dužnosnika kaže da ne vidi. “Ipak, u široj slici da jer vidim odgovornost svih onih koji su bili ministri obrane i premijeri, a mi nemamo protuzračnu obranu za srednje i velike visine. Ne tako davno sam bio jedan od rijetkih ljudi s ljevice, uz predsjednika Republike koji je to podržao, kad je bila u pitanju nabava zrakoplova. Tad sam procijenio, kao i sad, da bi to bilo korisno za RH, kao što su i Bradleyi korisni, kao što bi i raketni sustav bio koristan za Hrvatsku”, govori, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike