14.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo FOTO Pet osoba poginulo u granatiranju Kijeva

FOTO Pet osoba poginulo u granatiranju Kijeva

Pet osoba je poginulo u današnjem zračnom napadu na Kijev kada su neprijateljski projektili pogodili četiri stambena bloka.

To je izjavio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij u svom najnovijem video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

“Okupatori nemaju korijene. Nema pamćenja. Ni duše. Ruske trupe napale su Kijev, napale Kijevljane. Četiri stambena bloka su uništena. Ruševine se još raščišćavaju. Za sada se zna da je pet osoba poginulo u Kijevu”, rekao je predsjednik.

Apelirao je na ruske osvajače, ističući da je granatiranje pogodilo grad koji su i sami oduvijek nazivali “majkom ruskih gradova”, a koji je, zapravo, naše narode učinio povijesnim.

Prema predsjedniku, okupatori i dalje vjeruju da je zauzimanje glavnog grada Ukrajine njihov ključni politički cilj. “Oni se nadaju da će im kontrola nad Kijevom dati kontrolu nad Ukrajinom. To je apsolutno apsurdno – iz svih perspektiva”, rekao je.

Ujutro 15. ožujka ruske snage izvele su zračni napad na stambene četvrti i infrastrukturu glavnog grada. Kao rezultat raketnog napada, oštećene su visoke zgrade u četvrtima Podilskij i Svjatošinskij. Osim toga, pogođeno je privatno kućanstvo u četvrti Osokorki, kao i ulaz u metro stanicu u četvrti Ševčekinskij.

Ranije

Granata je pogodila stambeni blok od 16 katova u četvrti Svjatošinskij u Kijevu. Zgrada je znatno uništena, a požar je izbio od 1. do 16. kata. Dvije osobe su poginule.

Kako je Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine objavila na Facebooku, još 27 stanovnika je spašeno.

Osim toga, granata je pogodila stambeni blok od 9 katova u četvrti Svjatošinskij, uzrokujući manju štetu na zgradi, nakon čega su uslijedili manji lokalni požari na podovima. U 05:36 požari su izolirani.

Ruski predsjednik Putin je 24. veljače objavio rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmjera. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, provode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i mjesta upotrebom topništva, MLRS-a i balističkih projektila.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i najavljena opća mobilizacija. Ukrajina odbija ruske osvajače.

Najnovije

Još iz rubrike