14.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Američki analitičar predviđa vojni krah Rusije: ‘Bore se kao da su ispali...

Američki analitičar predviđa vojni krah Rusije: ‘Bore se kao da su ispali iz 80-ih godina! Za četiri tjedna više neće biti vojno sposobni‘

Promašena strategija, loše opskrbne linije i nikakav borbeni moral faktori su koji negativno utječu na vojsku Ruske Federacije dok pokušava izvršiti Putinovu naredbu.

Američki vojni strateški analitičar Michael Kofman specijaliziran za ruske studije zaključuje da su Putinovoj vojsci ostala još samo tri do četiri tjedna prije nego što prestane biti borbeno sposobna, prenosi RTL.

CNA je inače istraživački centar vojske SAD-a, a izjavu je Kofman dao za njemački portal Der Spiegel.

Kofman smatra da se Putin preračunao te da je u Ukrajinu poslao vojsku nespremnu za izvršenje njegove “specijalne vojne operacije”, zbog čega nije uspio uzurpirati zemlju u nekoliko dana, kako je namjeravao.

Vojnici su, napominje Kofman, vrlo brzo počeli ostajati bez goriva i hrane.

Vojni analitičar ističe kako nije siguran može li i jedna vojska u takvom stanju zauzeti glavni grad napadnute zemlje. Ipak očekuje da će vojnici to pokušati, iz čega će uslijediti krvave ulične borbe. Njihov ishod, smatra Kofman, ovisi o snazi ukrajinskih branitelja.

– Mislim da je ruskoj vojsci ostalo vjerojatno još tri do četiri tjedna prije nego što postane borbeno nesposobna – zaključuje Kofman.
I Rusija je pretrpjela ozbiljne gubitke

Ruska je vojska, ocjenjuje Kofman, pretrpjela goleme gubitke u borbama među vojnicima, ostala je bez puno oružja i drugog materijala. Ta je vojska, prema njegovom mišljenju, iscrpljena. Na to se nadovezuju sve češće pojave dezerterstva, navodi RTL.

Cijeli taj rat, kako ga se vodi s ruske strane, Kofmanu djeluje “krajnje bizarno” s obzirom na kapacitete vojske Rusije.

– Ta vojska se bori kao da je ispala iz 80-ih godina – komentira stručnjak.

On smatra da Kremlj nije očekivao otpor na kakav je naišao. Što se konačne prognoze tiče, Kofman misli da je unatoč spomenutim slabostima još moguće da Rusija postigne svoje vojne ciljeve, ali nipošto ne i one političke.

S druge strane, ne isključuje mogućnost da Ukrajina iz rata izađe kao pobjednica, dakako uz ogromne žrtve i razaranja.

​Kofmanove procjene posebno su zanimljive budući da je on još prošle godine predviđao Putinovu invaziju, prenosi RTL, piše slobodnadalmacija.hr.

Najnovije

Još iz rubrike