21.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno UF: Vrhovni sud prekida postupke iz konvertiranih CHF kredita do odluke EU...

UF: Vrhovni sud prekida postupke iz konvertiranih CHF kredita do odluke EU suda u predmetu C-567/20

Udruga Franak oglasila se na fb-u:

“VRHOVNI SUD RH PREKIDA SVE POSTUPKE IZ KONVERTIRANIH KREDITA DO ODLUKE SUDA EU PO PREDMETU C-567/20!
NEMA SUMNJE DA ĆE PO TOJ ODLUCI I POSTUPITI!

Vrhovni sud RH već uobičajeno prekida postupke u kojima treba odlučiti o dopuštenosti revizije za konvertirane kredite, sve do odluke Suda EU po predmetu C-567/20.

Prilog ovoj objavi su najvažniji izvaci iz prijedloga za dopuštenost revizije Revd-894/21. Vijeće VSRH koje čine suci Željko Glušić, Renata Šantek i Željko Šarić, odlučilo je prekinuti postupak sve dok Sud EU ne donese odluku po predmetu C-567/20.

VSRH time šalje signal da neće donijeti niti jednu odluku za revizije po konvertiranim kreditima prije nego što Sud EU donese svoju odluku po predmetu C-567/20.

U konkretnom slučaju za konvertirani kredit tužitelj je dobio pravomoćno postupak protiv OTP banke, najprije na Općinskom sudu u Zadru, a potom je presuda potvrđena na Županijskom sudu u Osijeku. Presuda je to samo za preplaćene kamate, u kojoj je tužitelj za kredit od 220.000 CHF odnosno oko milijun kuna, zajedno sa zateznim kamatama dobio oko 100.000 kuna radi ništetne promjenjive kamatne stope. Tužitelju preostaje još i tužba za ništetan tečaj CHF odnosno za ništetnost ugovora, ovisno o odluci Vrhovnog suda RH o ništetnosti CHF ugovora. U toj tužbi on treba dobiti još oko 500.000 kuna preplaćenog tečaja zajedno sa zateznim kamatama odnosno oko milijun kuna, ako bi ugovor bio ništetan.
Izdvajamo najvažniji dio iz odluke o prekidu postupka:

„4. Pitanje postavljeno od strane Općinskog građanskog suda u Zagrebu u zahtjevu za donošenje prethodne odluke suda Europske unije koji se vodi pod brojem C-567/20 sadržajno predstavlja pitanje jesu li potrošači potpisivanjem dodataka ugovora ili sporazuma o konverziji izgubili pravo na puno obeštećenje ili nisu.

13. S obzirom na to da je podnesen već spomenuti zahtjev Općinskog građanskog suda u Zagrebu za prethodnu odluku Sudu Europske unije, ovaj sud smatra da će odluka Suda Europske unije koja će biti donijeta u spomenutom predmetu C-567/20 biti od utjecaja na donošenje odluke u ovom predmetu, odnosno donošenje odluke u ovom predmetu ovisi o rješenju toga zahtjeva. Slijedom navedenog, sud je odredio prekid ovog postupka.“

Ako odluka Suda EU bude pozitivna, a očekujemo da će biti pozitivna odnosno u korist potrošača, onda će Vrhovni sud RH odbaciti sve revizije banaka za presude koje su bile u korist potrošača te će preinačiti sve presude koje su bile u korist banaka, i sudit će u korist potrošača.

Preinaka negativnih presuda u jednom dijelu postupaka značit će povratak postupka na prvi stupanj radi utvrđenja iznosa za vraćanje, a tamo gdje su ti iznosi utvrđeni na prvom stupnju i presude preinačene u korist banaka na drugom stupnju, očekujemo preinaku i potvrdu presuda u korist potrošača s prvoga stupnja.

Zasad nema najave datuma odluke Suda EU, i to zaključno sve do 7.4.2022.

To znači da presuda Suda EU može biti objavljena najranije nekog dana nakon 7.4.2022.

Čim saznamo točan datum, o tomu ćemo vas obavijestiti!, piše UF.

Najnovije

Još iz rubrike