21.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava U splitskom brodogradilištu zaposleno i sedam Ukrajinaca koji čekaju svoje obitelji: 'Žena...

U splitskom brodogradilištu zaposleno i sedam Ukrajinaca koji čekaju svoje obitelji: ‘Žena mi je u invalidskim kolicima i teško će doći do granice’

Dvije ukrajinske obitelji stigle su i u splitsko brodogradilište. Jer u škveru su zaposlena sedmorica Ukrajinaca, a poslodavac je za sve organizirao prijevoz i osigurao smještaj

Na tome neće stati. Iz te tvrtke poručuju da očekuju još obitelji koje će se priključiti radnicima.

Neobično je u splitskom škveru čuti žamor djece, no upravo su ovdje dvije obitelji sa šestero mališana našle privremeni dom. Jedan od radnika koji čeka svoju obitelj sa zapada Ukrajine je i Valerij.

“Lakše mi je ovdje. Glava me ne boli, ali srce me boli svaku minutu. Ne mogu ništa, samo gledam vijesti i razgovaram s rodbinom”, govori Valerij Kovalčuk, radnik iz Ukrajine.

Jednom kad njegova obitelj stigne do granice s Mađarskom, čekat će ih prijevoz koje je osiguralo brodogradilište.

“Čekam sina, čekam ženu. Moja žena je u invalidskim kolicima i teško će doći do granice”, objašnjava Kovalčuk.

U splitskom škveru zaposleno je 7 Ukrajinaca, a još 6 ih radi preko kooperanata. Svima im je ponuđena pomoć, no ne dolaze svi.

“U narednih par dana bi trebalo doći još nekoliko obitelji, točan broj ne znamo jer se to mijenja situacija iz dana u dan. Ovisno o potrebama i mogućnostima izlaska iz Ukrajine. To se organiziraju obitelji i dolaze tu kod nas”, govori Tomislav Čorak, član Uprave Brodosplita.

Iz Crvenog križa potvrđuju da izbjeglice stižu, ali uglavnom privatnim putem. Malo tko organizirano, pa još nema potrebe za kampom na Čiovu ni hotelskim smještajem.

“Ta pomoć naravno mora biti organizirana jer i organizira se s razine države. Župan je u stalnoj komunikaciji s g. Trutom. Prvo će se krenuti sa smještajem u Slavoniji, pa će se spuštati prema Dalmaciji”, tvrdi zamjenik župana splitsko-dalmatinskog, Stipe Čogelja.

“Imamo informacije da je došlo nekoliko obitelji. Konkretno jedna obitelj na Čiovu, par obitelji u Kaštelima i u Splitu. Gradska društva su s njima u komunikaciji”, kaže nam Joško Metličić, ravnatelj Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije

Crveni križ je spreman, baš kao i smještaj ako se idućih dana pokaže potrebnim, piše rtl.hr.

Najnovije

Još iz rubrike