Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji propadaju ili je vjerojatno da će propasti, HNB odredio dvodnevni moratorij

Sberbank d.d. određen dvodnevni moratorij

Građani i poduzeća moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna, piše HNB u priopćenju.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ESB-a).

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a).

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

Detaljnije informacije u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

Priopćenje ESB-a

ESB je ocijenio da banka Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji propadaju ili je vjerojatno da će propasti

Ocjena se odnosi na tri subjekta koje ESB izravno nadzire: na banku Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji i njezina društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji.

Sberbank Europe AG jest društvo kći društva Sberbank of Russia i u potpunom je vlasništvu tog društva, koje je u većinskom vlasništvu Ruske Federacije.

Ocjena je donesena nakon odljeva depozita zbog utjecaja geopolitičke napetosti na ugled banke.

Imatelji depozita zaštićeni su nacionalnim sustavima osiguranja depozita.

Europska središnja banka (ESB) ocijenila je da banka Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri unutar bankovne unije, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili je vjerojatno da će propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu društva Public Joint-Stock Company Sberbank of Russia, u kojem većinski udio (50 % plus jednu dionicu) ima Ruska Federacija.

ESB je odluku o propadanju ili vjerojatnoj propasti donio nakon što je utvrdio da ta banka u bliskoj budućnosti vjerojatno neće biti u mogućnosti podmiriti svoje dugove ili druge obveze pri njihovu dospijeću.

Banka Sberbank Europe AG i njezina društva kćeri doživjeli su značajan odljev depozita zbog utjecaja geopolitičke napetosti na njihov ugled. Posljedica takvog odljeva depozita bilo je pogoršanje njihova likvidnosnog položaja. Nema dostupnih mjera za koje bi bilo realistično očekivati da bi se njima taj položaj mogao popraviti na razini grupe i u svakom društvu kćeri unutar bankovne unije.

U Europskoj uniji mali depoziti zaštićeni su do iznosa od 100.000 EUR po imatelju i banci. Tu zaštitu jamče sustavi osiguranja depozita u Austriji, uključujući za njemačku podružnicu banke, Hrvatskoj i u Sloveniji.

U skladu sa svojim ovlastima, Jedinstveni sanacijski odbor treba potvrditi ESB‑ovu ocjenu o propadanju ili vjerojatnoj propasti te donijeti odluku o eventualnim sljedećim koracima i provesti ih.

Sberbank Europe AG ima društva kćeri u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ESB je tijekom cijelog procesa usklađivao aktivnosti s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama.

Činjenice o banci Sberbank

Banka Sberbank Europe AG jedna je o sedam austrijskih banaka koje ESB izravno nadzire. Glavni joj je ured u Beču.
ESB je preuzeo izravni nadzor nad Sberbank Europe AG 2014. kada je uspostavljen nadzor banaka ESB‑a. Ocijenjeno je da je banka značajna zbog važnosti njezinih prekograničnih aktivnosti.
Sberbank Europe AG ima društva kćeri u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji. Ima i podružnicu u Njemačkoj.
Na kraju 2021. imovina banke iznosila je 13,6 mlrd. EUR.

Share This Article