Kasparov ekskluzivno za Direkt: ‘Putin je lud čovjek. Je li ovo početak Trećeg svjetskog rata? Moglo bi se reći’

Gari Kasparov Screenshot hrt

‘Nisam siguran da Blitzkrieg funkcionira onako kako je to Putin zamislio. Naravno, sve ovisi o reakciji Zapada’, kazao je Kasparov

Još jedan poznati Rus i kritičar Vladimira Putina glasno je progovorio protiv rata koji vodi ruski car. Na Twitteru je objavio plan kako ga zaustaviti: financijski uništite Putinov ratni stroj, izbacite ih iz svih međunarodnih i financijskih institucija, povucite veleposlanike i Ukrajini dajte oružje i vojnu podršku. Razgovarali smo večeras Garijem Kasparovom. Evo što je rekao našoj Ladi Marinović.

Gospodine Kasparov, jeste li iznenađeni današnjom invazijom poprilično širokih razmjera na Ukrajinu?

Kao što možete pretpostaviti, ne, nisam iznenađen. Upozoravao sam na ovaj trenutak godinama. Ovaj se rat nije planirao u mraku, iza zatvorenih vrata, već javno. Putin nije skrivao namjere da uništi Ukrajinu kao državu. I nije stvar samo o Ukrajini, već o njegovom uvjerenju da velike države mogu diktirati svoju volju nad malim državama.

Što mislite da će se dogoditi u narednih nekoliko dana?

Mislim da mu nije cilj okupirati cijelu zemlju. Ukrajina je velika zemlja, to je nacija od 44 milijuna i Rusija nema dovoljno vojnih trupa za to. Ne mislim da Putin to želi. Njegov cilj je uništiti državu kako bi nametnuo svoju volju i postavio marionetsku vladu u Kijev. Zato napadaju Kijev, Harkiv, naglasak je na velikim gradovima i cilj je uništiti ukrajinsku vojsku.

Nisam siguran da Blitzkrieg funkcionira onako kako je to Putin zamislio. Naravno, sve ovisi o reakciji Zapada. Čekamo konkretne sankcije kojima će Europa srušiti Putinovu vojnu mašineriju. Da bi to napravili trebaju udariti ondje gdje je Rusija jaka: banke, naftu, plin i oligarhe. Kada zaustave rusku propagandu, moraju zaplijeniti imovinu ruskih oligarha. Trenutačno nisam siguran da su mjere o kojima Zapad raspravlja adekvatne. Ukrajina treba oružje i više nego samo oružje. Nažalost to se sve događa prekasno. Njemačka, čak i danas odbija donirati oružje i mislim da je to sramotno jer je Njemačka ključna zemlja koja je pomogla izgraditi Putinovu mašineriju.

Boji li se Vladimir Putin ikoga u ovome trenutku?

On je ludi čovjek koji je na vlasti više od 20 godina, a takva vladavina vas iskvari. On misli da može raditi što hoće.


Možemo li tvrditi da je ovo početak Trećeg svjetskog rata?

Mogli bismo to reći. Nije još na globalnoj razini, ne koriste se najsmrtonosnije oružje, poput nuklearnog oružja, ali se ostale zemlje svijeta uključuju. Imate SAD i zapad koji pokušavaju pomoći Ukrajinu, ali imate i Kinu koja pozorno prati. Ako Putin uspije, to je za Kinu ohrabrenje da okupira Tajvan. Možemo reći da ovo jest Treći svjetski rat u kontekstu da sigurnosna infrastruktura, koja je uspostavljena nakon Drugog svjetskog rata, više ne postoji. Gdje su Ujedinjeni narodi? Nigdje, jer je Rusija na čelu Sigurnosnog vijeća, piše rtl.hr.

Share This Article