12.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Uhićene vođe prosvjeda kamiondžija u Ottawi, a ostalima se blokiraju bankovni računi...

Uhićene vođe prosvjeda kamiondžija u Ottawi, a ostalima se blokiraju bankovni računi i ukida osiguranje. Policija poručuje: Ne odu li mirno, imamo planove

Policija u Ottawi privela je dvojicu vođa konvoja kamiondžija u kanadskoj prijestolnici u akciji razbijanje posljednjih uporišta prosvjeda protiv nacionalnih pravila vezanih uz Covid. Tamara Lich uhićena je u četvrtak navečer, uskoro nakon Chrisa Barbera, a očekuje se da će obojica biti kazneno optuženi. Vlasti su već uklonile druge prosvjednike na graničnim prijelazima, a sve to nekoliko dana nakon što se Kanada prvi put u povijesti pozvala na zakon o izvanrednom stanju.

Međutim, policajci još nisu uklonili preostale demonstrante u administrativnom središtu zemlj,e iako je privremeni načelnik policije Ottawa Steve Bell ranije upozorio da ako “ne odu mirno, imamo planove”. Zakon o izvanrednim situacijama na koji se u ponedjeljak pozvao premijer Justin Trudeau nameće zabranu javnog okupljanja u nekim područjima, među ostalim mjerama, prenosi BBC.

Prosvjednici u Ottawi, mnogi parkirani 400-tinjak teških kamiona i drugih vozila na gradskim ulicama oko parlamenta, upozoreni su da ih čeka uhićenje, kao i zaplijene kamiona, obustava osiguranja i blokiranje bankovnih računa. Policija kaže da također surađuje s agencijama za zaštitu djece kako bi dogovorili kako ukloniti maloljetnike s prosvjeda prije eventualne intervencije organa reda.

Lich je ranije rekla za Canadian Press da je njezin osobni bankovni račun već zamrznut i da joj je s odlaskom u zatvor uručen i otkaz. Zamjenica premijera Chrystia Freeland potvrdila je da je vlada počela zamrzavati bankovne račune kamiondžija. “To se događa. Imam brojeve ispred sebe”, rekla je.

Vlasti su prošlog vikenda uklonile ekonomski najštetniju blokadu s mosta koji povezuje Windsor, Ontario, s američkom državom Michigan. Prosvjedi kamiondžija na drugim graničnim prijelazima u Couttsu u Alberti i Emersonu u Manitobi okončani su ovog tjedna. Policija Ottawe postavila je gotovo 100 policijskih kontrolnih točaka oko glavnog mjesta prosvjeda te poslovne i stambene četvrti u središtu grada.

Taj potez dolazi uoči vikenda, kada se osnovnoj skupini prosvjednika koji ostaju tijekom tjedna obično pridružuju još tisuće drugih prosvjednika. Premijer Trudeau je u četvrtak u Donjem domu branio korištenje Zakona o izvanrednim situacijama od strane svoje vlade, rekavši da prosvjedi prijete nacionalnoj ekonomiji, javnoj sigurnosti i odnosima SAD-a.

Oporbeni političari optužili su g. Trudeaua za raspirivanje ionako napete situacije. Korištenje zakona je “udar bez presedana”, rekla je čelnica konzervativaca Candice Bergen. Kanadska udruga za građanske slobode priopćila je u četvrtak da će tužiti vladu zbog njezine “ekstremne mjere”.

Prosvjedi su započeli s konvojom kamiona koji je krenuo u Ottawu kako bi se usprotivio obvezi cijepljenja za kamiondžije koji prelaze američko-kanadsku granicu, ali su na kraju postali šire protivljenje pandemijeskim ograničenjima i vladi gospodina Trudeaua. Branitelji “Konvoja slobode” optužuju premijera da je blatio njihove mirne demonstracije, ignorirajući nasilni napad aktivista za zaštitu okoliša drugdje u zemlji u četvrtak. Skupina od 20 prosvjednika protiv cjevovoda sa sjekirama je napala zaštitare i policiju te prouzročila veliku štetu na imovini na gradilištu u Houstonu u Britanskoj Kolumbiji, priopćila je kraljevska kanadska konjička policija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike