Troskot: U slučaju Ćorić moglo bi biti pitanja za obavještajne službe

Zvonimir Troskot, ekonomist i Mostov saborski zastupnik, gostovao je u N1 Newsroomu, gdje je govorio o danas predstavljenom paketu mjera protiv inflacije, ali i prijedlogu opoziva ministra Tomislava Ćorića.

“Ono što je bila za nas katastrofa je da smo mi na ovo sve već upozoravali puno ranije kada smo i gospodina Vujčića pozvali u Sabor i kada nam je morao objasniti određene stvari vezane uz inflaciju. S gospodinom Ćorićem sam prije nešto više od mjesec dana debatirao kada sam brojkama dokazao ono što su oni danas rekli – da će cijene porasti između 60 i 80 posto ako mjere ne budu predstavljene javnosti”, kazao je Troskot, dodajući da u Mostu smatraju da su te mjere stigle prekasno, ali da ih raduje da su neke stvari kopirali.

Na pitanje je li se tu uopće moglo što dodatno učiniti s obzirom da su slično predlagali i SDP-ovci, Troskot je odgovorio potvrdno.

“Moglo se još dodatne mjere staviti u smislu jamstvene nacionalne strategije, gdje bi Vlada RH s beskamatnim zajmovima poduzećima dodatno pomogla u udarnom valu inflacije”, kazao je Troskot.

Ta mjera, otkrio je, koštala bi dodatnih 500 milijuna kuna.

“Nadalje, nisu zaštitili poduzeća koja su sklopila ugovore s lokalnim opskbrljivačima plinom koji su im raskinuli ugovore jednostrano. Sada će ta poduzeća tužiti, primjerice, Gradsku plinaru Zagreb, a svi troškovi će se preliti na građane koji će to plaćati iz prireza i poreza. Ovime se ponovno vraćamo i na jednu vrstu monopola HEP-a. Postavlja se pitanje zašto smo onda uopće išli u takvu deregulaciju plina, da bi sada ponovno vraćali HEP”, ističe Troskot.

Složio se da je ova situacija pokazala da lokalni menadžeri bili loši, ali smatra da krovna institucija snosi također odgovornost. Upozorio je i da si je Vlada postavila vrlo ambiciozan cilj da do 2024. tržište bude potpuno deregulirano, odnosno tržišno orijentirano.

Opoziv Ćorića

Troskot je istaknuo da s obzirom na značajnu ovisnost Hrvatske o električnoj energiji i plinu iz Mađarske, treba se ispitati je li bilo nekih utjecaja s mađarske strane.

“Nije tu pitanje samo ekonomske prirode koji će se preliti na naše građane, jedan od razloga zašto smo pokrenuli opoziv ministra Ćorića je i pitanje nacionalne sigurnosti. Gospodin Ćorić je ministar resora važnog za nacionalnu sigurnost. Ako se i to dokaže, to su onda pitanja za obavještajne službe”, smatra Troskot.

“Radi se apsolutno sve da budemo u što većoj ovisnosti o Mađarskoj. Nas zanima što će biti za godinu, pet i na koji način ćemo se izvući”, dodao je, piše N1.

Share This Article