Malenica: Prebrojavanje potpisa za referendum o covid potvrdama i Stožeru će trajati od 15 do 30 dana

HRT

Vlada bi sutra trebala donijeti zaključak o početku prebrojavanja prikupljenih potpisa -za Mostove referendumske inicijative – Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije. Gostujući u emisiji A sada Vlada ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će prebrojavanje trajati od 15 do 30 dana.

Na početku se ministar osvrnuo na jučerašnju odluku Ustavnog suda prema kojoj su COVID potvrde u javnim ustanovama, izuzev fakulteta, u skladu s Ustavom.

– Odluka Ustavnog suda je na tragu onoga što su već donosili vezano uz rad Stožera i COVID potvrde. Rekli su da su COVID potvrde imale legitiman cilj, poručuje Malenica.

U tijeku je postupak vezano uz pokrenute dvije referendumske inicijative, ističe, dodajući da odluke Ustavnog suda nisu “tajmingom” vezane uz to.

– Postupak će sada slijediti temeljem važećih zakona vezano uz referendum, a Ustavni sud donosi odluke temeljem zakona RH.

Organizatori inicijativa se ipak pitaju kada će početi prebrojavanje potpisa.

– Postoje određene procedure. I u Saboru, nakon predaje. Bio je sazvan Odbor koji je o tome raspravljao, a onda to ide na plenarnu sjednicu. Potom to dolazi na Vladu koja donosi odluku. Ovdje samo vidim tenzije i pritisak, nema govora o odugovlačenju, već o poštovanju procedure. On jest manjkav, ali moramo ga poštovati. Vjerujem da će sutra Vlada dati ovlasti Ministarstvu pravosuđa i uprave za utvrđivanje je li prikupljen dovoljan broj potpisa, ističe ministar.

Predstavnici referendumske inicijative sudjelovat će u prebrojavanju.

– Teško mi je reći koliko će to trajati, vjerujem da će se broj potpisa utvrditi između 15 i 30 dana, a onda ide daljnja procedura. Vjerujem da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti, mislima da su oba pitanja problematična, smatra Malenica.

Ustavni sud je potvrdio odluke Vlade, vezano uz cilj zaštite zdravlja ljudi.

– Ovo što je Most radio, cijelo su vrijeme podizali tenzije, a s ciljem podizanja svojega rejtinga.

Ističe da područje referenduma nije dobro uređeno, pokazalo se puno nedorečenosti i pravnih praznina te dodaje da su pripremili kvalitetne izmjene.

– On rješava i niz pitanja koja do sada nisu bila riješena. Prilikom izrade samoga Zakona, bila je široka radna skupina. Imamo kvalitetan zakonski prijedlog, vjerujem da će na nekoj od sljedećih sjednica Vlade to biti i da će se to uputiti u drugo čitanje u Sabor.

Zakon o pravičnom postupku također je “top tema” u pravosuđu.

– To je samo jedan mali dio reforme pravosuđa. Zakon o parničnom postupku je jedan od dva najvažnija procesna zakona, koji će zasigurno utjecati na povećanje učinkovitosti rada sudova. Tu je i Zakon o kaznenom postupku, revidiraju se stvari, ubrzavaju se stvari, uvodi se digitalna tehnologija, a to bi sve trebalo utjecati na dugotrajnost postupaka.

Kaže da je 20-ak tisuća predmeta, a koji su stariji od 7 godina.

– Pripremili smo nove akcijske planove, rad na starijim predmetima će se dodatno vrednovati, dodaje.

Dodaje da je krajnji cilj efikasnost pravosuđa, a vjeruje da će se to postići izmjenama koje pripremaju.

Izmjene sudskih poslovnika govore da će suci biti dužni izvještavati o postupcima svaka tri mjeseca.

– Javno će se pokazati rezultati rada sudova i sudaca. Ne vidim da stoje kritike da je to dodatno “administriranje”. Imamo 1700 sudaca i 600 savjetnika. Najveći broj sudaca odgovorno radi svoj posao. Dobivam na dnevnoj razini pozitivne reakcije sudaca na sve što radimo. Reformu ne možemo provesti bez sudaca, oni su nam partneri u svemu ovome.

Govoreći o suradnji s novim predsjednikom Vrhovnog suda, Radovanom Dobronićem, kaže da je ona korektna.

– Imali smo nekoliko sastanaka, raspravljali smo o određenim aktivnostima. Kada se pripremaju izmjene, suci Vrhovnog suda su pozvani da sudjeluju kao članovi radne skupine.

Zaključno, kaže da je svjestan potreba promjena u pravosuđa, a da bi ovo što su pripremli trebalo ići u tom smjeru, piše HRT.

Share This Article