4.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Von der Leyen u problemima zbog SMS korespondencije sa šefom Pfizera

Von der Leyen u problemima zbog SMS korespondencije sa šefom Pfizera

Posljednjih dana u svijetu se dnevno koronavirusom zarazi oko 3 milijuna ljudi, a umre oko 10 tisuća. Iako i dalje imaju velike brojeve novozaraženih, mnoge zemlje, poput Velike Britanije i skandinavskih zemalja, koje imaju visoku procijepljenost, ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere jer se val novozaraženih ne prelijeva i na bolnice. Istodobno, u problemima se, zbog SMS korespondencije sa šefom Pfizera, našla predsjednica Europske komisije, piše HRT.

Ombudswoman Europske unije Emily O’Reilly optužila je Europsku komisiju za loše upravljanje, zbog neotkrivanja SMS poruka koje je mjesec dana čelnica izvršnog tijela EU-a, Ursula von der Leyen, razmjenjivala sa šefom Pfizera Albertom Bourlom kako bi zaključila sporazum o cjepivu protiv COVID-19.

– Mi ćemo europskoj ombudswoman odgovoriti prije postavljenog roka. Dok to ne učinimo, nećemo ništa komentirati o ovom problemu, rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer.

Sporazum o kojem se pregovaralo, prema onome što je sama Ursula von der Leyen rekla u intervjuu za New York Times, bio je najveći ugovor ikad zaključen za cjepiva protiv COVID-a 19. EU se obvezao kupiti 900 milijuna Pfizer-BioNTech doza cjepiva, s opcijom kupnje njih još 900 milijuna.

Preporuke pučke pravobraniteljice nisu obvezujuće, ali obično izazivaju pojačani nadzor koji provodi Europski parlament.

Izbori u Portugalu

Portugalci su dvije godine prije predviđenog roka izašli na parlamentarne izbore, nakon političke krize zbog blokiranog zakona o potrošnji, koja je srušila manjinsku socijalističku vladu.

Vlada je dopustila i zaraženima izlazak iz izolacije kako bi osobno glasali, preporučivši im da to učine u posljednjem satu prije zatvaranja biračkih mjesta, obećavši im “apsolutnu sigurnost”.

Procjenjuje se da je više od desetine od 10 milijuna građana Portugala u izolaciji zbog COVID-a.

“Konvoj slobode”

Minus 20 stupnjeva Celzija u glavnom je gradu Kanade, Ottawi, u koji je nakon cjelotjedne vožnje kroz cijelu državu, stigao prosvjedni konvoj kamiona nazvan “Konvoj slobode”. Vozači kamiona koji prelaze granicu sa Sjedinjenim Državama moraju se obvezno cijepiti, a svi necijepljeni pri povratku u zemlju moraju u karantenu.

– Zašto su druge zemlje širom otvorene, a mi smo potpuno zatvoreni?! Otvorimo se opet, dajte nam slobodu. Ostavite nas na miru, rekao je jedan prosvjednik.

2.700 vozača, kojima su se pridružili i drugi prosvjednici, ljuti su zbog odredbi oko COVID-a, ali i politike vlade premijera Justina Trudeaua.

– Ne bude li slušao, možda će, kad dođu sljedeći izbori, na njima izgubiti, poručio je jedan kamiondžija.

Kako policija nije sigurna da neće biti izgreda, za vrijeme trajanja prosvjeda, premijer Trudeau i njegova obitelj smješteni su na tajnoj lokaciji, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike