Zagrepčanka Petra Marčinko sa 16 godina osvojila juniorski Australian Open

Petra Marcinko twitter

Hrvatski tenis ima novu pobjednicu Australian Opena u juniorskoj konkurenciji. To je sjajna, 16-godišnja Zagrepčanka Petra Marčinko koja je u finalu prvog Grand Slam turnira sezone za ssamo sat i 16 minuta bila bolja od Belgijke Sofije Costoulas sa 7:5, 6:1.

Petra je postajala četvrta hrvatska osvajačica juniorskog Australian Opena te prva osvajačica jednog Grand Slama još od 2013. godine kada su Ana Konjuh i Borna Ćorić osvojili US Open.

Prije Petre su do kraja u Melbourneu kao juniorske odlazile Mirjana Lučić 1997. godine, Jelena Kostanić godinu dana kasnije te Ana Konjuh 2013. godine.

Hrvatska tenisačica prva je u meču došla do prednosti te je kod 1:1 po prvi puta oduzela suparnici servis. No, Costoulas je brzo uzvratila te je od 1:3 nanizala tri gema i uspostavila ravnotežu u meču.

No, sljedeći break koji je napravila Marčinko bio je ključan. Dogodio se kod 5:5 nakon čega je hrvatska tenisačica i odservirala za prvi set.

Takav kraj prvog seta utjecao je na obje tenisačice, a drugi set Marčinko je otvorila s dva breaka, bijegom na 4:0 i rješenjem meča.

U dvoboju je Marčinko osvojila gotovo 20 poena više od suparnice (68-49), a imala je i dvostruko više izravnih poena (22-11). Iskoristila je 5 od 7 break lopti, dok je mlada belgijska tenisačica imala tri takve šanse i napravila je jedan break.

Petra je u finalu slavila i 14. put u nizu, a u prosincu je napravila senzaciju na Orange Bowlu, jednom od najcjenjenijih svjetskih turnira, na kojem je osvojila naslove u pojedinačnoj i konkurenciji parova, čime je postala prva kojoj je to pošlo za rukom u 75-godišnjoj povijesti ovog natjecanja.

Share This Article