16.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Neslužbeno: 15.416 novozaraženih; Stožer i epidemiolozi odlučuju o skraćivanju samoizolacije

Neslužbeno: 15.416 novozaraženih; Stožer i epidemiolozi odlučuju o skraćivanju samoizolacije

Neslužbeno, danas imamo ukupno 15.416 novih slučajeva, od toga 9904 na PCR testiranjima i 5512 na brzim antigenskim testovima. U tijeku je sastanak članova Nacionalnog stožera s epidemiolozima. Prema najavama, raspravljaju o skraćivanju razdoblja izolacije. O tom potezu Stožer razmišlja ponajprije zbog velikog broja zaposlenih koji su prisiljeni izostajati s posla zbog samoizolacije.

– Realno, oni koji su uveli, a već ima cijeli niz zemalja koje su skratile smaoizolaciju na pet dana su to prije svega učinili da ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države, mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo. Što se treba dogoditi da se to napravi? Treba se dogoditi dogovor, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Zbog COVID-a su ovaj mjesec 11.303 građana otvorila bolovanje, a u HZZO-u kažu – brojevi su i mnogo veći jer mnogi rade od kuće ili se koriste godišnjim odmorom i slobodnim danima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna objašnjenja novih preporuka o izolaciji i samoizolaciji. Najnovije izmjene odnose se na djecu, zdravstvene i socijalne radnike te asimptomatske osobe i one s blažom kliničkom slikom.

Teško stanje u splitskom KBC-u

Problem s nedostatkom kadrova ima i KBC Split u kojem nedostaje više od 400 medicinskih sestara. Zbog koronavirusa u toj je bolnici i dalje najteže u Hrvatskoj.

– Ovo su najgori dani otkad je počela epidemija. Nisam mogao zamisliti da može biti ovoliko posla, da može biti ovoliko umiranja. Vidio sam doduše prije petnaest dana, i to sam izjavio jednom prigodom – da gledam prirodnu selekciju na djelu, necijepljene, stare, teško kronično bolesne ljude koji dolaze s koronom praktički umrijeti, rekao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Zdravstveni djelatnici pate od sindroma izgaranja

Potporu doktoru Iviću i cijelom splitskom KBC-u u Dnevniku je dao profesor Ante Ćorušić – ravnatelj najveće bolnice u zemlji – KBC-a Zagreb. Poručio im je da mogu računati na njihovu pomoć. Govoreći o stanju u zagrebačkom KBC-u, ustvrdio je da epidemija predugo traje, pa i njegovi djelatnici pate od sindroma izgaranja.

– Burnout je prisutan svugdje pa i u KBC-u Zagreb, ali mi smo na vrijeme na intervenciju kolega iz Klinike za psihijatriju uspostavili tim koji se bavi ne samo pacijentima, nego i osobljem i na neki način pružaju psihološku pomoć kako bi izdržali napore koji nisu uobičajeni, rekao je, piše hrt.hr.

Najnovije

Još iz rubrike