15.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Šašave papige, kućni ljubimac koji će vas nasmijati i s kojim...

VIDEO Šašave papige, kućni ljubimac koji će vas nasmijati i s kojim se možete i svađati!

Kada razmišljate o kućnim ljubimcima, papige vjerojatno nisu prve koje vam padaju na pamet. Od početka 16. stoljeća „ptica koja govori“ kao kućni ljubimac u većem se broju udomaćila najprije u Velikoj Britaniji, ali drevni rimski izvori pokazuju da se zeleni indijski papagaj smatrao fascinantnim kućnim ljubimcem, koji je najviše cijenjen zbog svoje sposobnosti da oponaša ljudski glas. Iako je njihova sklonost ponavljanju vulgarnih riječi bila pomalo šokantna i društveno neprihvatljiva.
Reći nekome da ima ptičji mozak, pa i u šali, nekome zvuči možda kao uvreda.

Međutim treba imati u vidu da su te ptice jedne od najinteligentnijih stvorenja u životinjskom svijetu. Razmislite o tome koja druga životinja može tako oponašati ljudske pokrete i različite zvukove i može pričati. Osim toga ovi kućni ljubimci uvijek će biti raspoloženi da vas razvesele i nasmiju nekom od mnogobrojnih melodija koje će naučiti fućkati ili novom imitacijom koju su naučili.

Papige se moraju hraniti barem jednom dnevno. Svježe voće i povrće čuvaju papigu zdravom i sretnom. Mnoge vrste hrane koje ljudi jedu također mogu konzumirati papige. Međutim, nemojte ih hraniti čokoladom ili avokadom – to može dovesti do smrtnih slučajeva.
Kada ste spremni kupiti papagaja, pobrinite se da odaberete samo zdrave. Dobra trgovina za kućne ljubimce trebala bi ponuditi samo zdrave ptice, ali je preporuka da veterinar pregleda papagaja kako bi se izbjegli zdravstveni problemi u kasnijoj fazi.
Perje zdravog papagaja čvrsto se drži uz tijelo, ptica je živa i oči su joj svijetle. Mužjaci i ženke su identični u mnogim vrstama papiga.
Važno je razmotriti činjenicu da papige mogu dostići godine koje su rival od prosječnog čovjeka. Morate biti spremni potencijalno provesti ostatak života u društvu novog papagaja.

Kako odabrati pravu papigu za sebe?
U moru vrsta papiga, može biti teško odabrati pravu za sebe. “Dražesne papigice” virtualno udruženje ljubitelja i registriranih uzgajivača ptica i glodavaca predlaže da u slobodno vrijeme obiđete neku od uzgajivačnica papiga i neko vrijeme neobavezno promatrate ptice u njihovom ambijentu. Tako najčešće možete vidjeti i doživjeti vrste za koje niste znali ili ih pak niste vidjeli u specijaliziranim trgovinama. S druge strane, može se dogoditi da vrsta koju ste ocijenili neprihvatljivom pokaže neko drugo lice. Uz stručnu pomoć nekog tko Vam je voljan pomoći pri odabiru, vrlo lako ćete pronaći papigu za sebe. Međutim, prije svega trebate preispitati sebe. Jako je važno znati što tražite od ptice kao i ono što ste joj spremni pružiti. Iz svog osobnog iskustva i saznanja mogu Vam okvirno pomoći ili barem pokušati dati neke smjernice koje trebate znati.

Koliko prostora imam u stanu?
“Dražesne papigice” savjetuju vam da prije nego se odlučite za bilo koju vrstu papige važno je znati da papiga nije stvorena za kavez. Iako joj je kavez neophodan, morate voditi računa da pticu trebate puštati van kaveza barem dva do tri sata dnevno i to svaki dan. Manja ptica treba manje prostora za razletavanje i razgibavanje krila. Većoj ptici treba više. Ako imate mali stan koji ima malo slobodnog prostora, odlučite se za manju vrstu. Iz naše ponude, za mali stan s malo prostora za slobodan let, preporučujem Vam Agapornis Nigrigenis papige. Ako pak imate srednje veliki stan u kojem imate barem 4m2 slobodnog prostora za let možete se odlučiti za nimfu ili kozicu.

Interakcija sa čovjekom
Papige su poznate po svom zabavnom ponašanju. Međutim, ne vole sve papige dodirivanje i stalni kontakt s čovjekom. Neke vrste ne trpe dodir i prihvaćaju čovjeka samo kao biće koje im donosi hranu u krletku. Tu, naravno, postoje izuzetci ako se radi o pitomoj ptici ili ručno hranjenoj. Međutim, postoje vrste koje jako vole čovjeka i fokusirat će se na njega. U našoj ponudi one koje vole društvo čovjeka i koje s vremenom mogu naučiti oponašati govor jesu tigrice i nimfe. Agapornisi ne vole maženje i dodirivanje osim ako nisu ručno hranjene ptice. Agapornisa ćete teško naučiti oponašati govor ali s vremenom može naučiti oponašati zvižduke što isto tako može biti zabavno. Kako god, povjerenje se kod papiga stječe jako dugo. Zato, ne žurite. Čak i najnepristupačnija papiga s vremenom će Vam početi vjerovati ako je tretirate kako treba.

Živahnost i glasnost
Po svojoj prirodi, papige jesu živahne ptice. Jako se vole penjati po kavezu, vješati se kljunom i nogama o strop kaveza, igrati se sjemenkama i igračkama koje im ponudimo. Međutim, generalno gledano što je ptica manja to je po prirodi živahnija. Tigrice i Agapornisi sigurno su živahnije od nimfi i kozica. Samim time i glasnije su. Kad govorimo o glasnosti papiga onda treba imati na umu dva aspekta. Prvi, neke vrste imaju niže tonove glasa dok druge imaju prodorno više. Drugi aspekt jest učestalost glasanja. Tigrice pripadaju u skupinu tiših brbljavaca. Ta vrsta papiga ima niži ton glasa ali ako ih imate par ili više, tigrica može po cijeli dan čavrljati što stvara svojevrsnu buku.

Agapornisi imaju više tonove glasanja ali su svakako tiše od tigrica. Agapornis će se glasati ujutro i pred večer u trajanjima od otprilike 5 minuta dok popodnevne sate provodi drijemajući. Međutim, za vrijeme slobodnog leta izvan kaveza Agapornis će se glasati specifičnim visokim tonom kojeg karakteriziramo kao pjev. Taj mali vragolan će zaviriti svuda. Agapornisi spadaju u razigranu skupinu papiga i zanimaciju im može privući neočekivani predmet poput žličice za kavu ili plastičnog čepa. Dugo vremena će provoditi prevrćući takav predmet po stolu. Međutim, agapornisi su i plašljive ptice. Vrlo lako će se prepasti naglih trzaja. S njima uistinu treba biti miran i strpljiv.

Nimfe pripadaju skupini mirnijih papiga i radije će se vješati kljunom po rešetkama kaveza nego li će poletjeti s prečke na prečku. Međutim, s nimfom je lako uspostaviti interakciju. Kada se opusti i upozna ljude oko sebe, vrlo rado će istražiti svaki kutak Vašeg stana. Nimfa će reagirati na Vaš glas ali će Vas i iznenaditi snažnim i prodornim zvukom. Iako se tvrdi da su nimfe glasne moram spomenuti da nimfe imaju periode dana kad su jako tihe. U jutro i pred večer nimfa će se oglasiti jakim i prodornim tonom. Međutim, puno vremena će provoditi drijemajući na prečki u kavezu. Ne mali broj puta dogodit će Vam se da nimfu pustite iz kaveza, a da ona sjedne na kavez i počne drijemati.

Ti mali, radoznali klaunovi dat će Vam puno veselja i zabave svojim vragolijama ali isto tako imat ćete slobodno vrijeme u tišini. Ono što Vas nikako ne smije iznenaditi jest činjenica da ako u Vašoj okolini postoji nimfa kod Vaših susjeda, Vaša ptica pokušat će je dozvati. Nimfe su društvena bića i zato vrlo rado dozivaju jedni druge na druženje.

Isto kao nimfe, i kozice spadaju u povremeno glasne papige. Kozice su specifične po tome što imaju glasanje slično onom koje proizvode koze tzv. meketanje. Upravo po tome su i dobile naziv. Kozice su društvene ptice, vole se igrati ali isto tako vole imati i mirne trenutke u sred dana kad će drijemati mirno na prečkici s glavom naslonjenom na tijelo pod jednim krilom.
Izvor: sopets.com
Izvor: sites.google.com

Najnovije

Još iz rubrike