15.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ruski mediji o Milanovićevim izjavama: “On je samo rekao ono što drugi...

Ruski mediji o Milanovićevim izjavama: “On je samo rekao ono što drugi misle”

Brojni ruski mediji prenijeli su izjavu predsjednika Milanovića koji je u utorak javno kazao kako hrvatski vojnici neće sudjelovati u obrani Ukrajine, ukoliko dođe do eskalacije sukoba s Rusijom.

Između ostalog, ruski direktor HSE Centra za europske studije Timofej Bordačov kazao je kako je njegova izjava samo vrh sante leda.

“Europski političari su svjesni da Washington pokušava uvesti Europu u konflikt. Baš zbog toga svaka europska zemlja pokušava nametnuti svoja pravila. Primjerice, Njemačka i Francuska se pokušavaju držati podalje od cijele priče, ali je predsjednik Hrvatske javno izrekao ono što brojni misle trenutno”, kazao je u intervjuu za Russia Times, a prenosi Večernji list.

Osim što su brojni mediji prenijeli vijest, među ukrajinskim medijima je prepoznat i kao “propagandist Kremlja” te sudionik “humanitarne agresije na Ukrajinu”.

Podsjetimo, Milanović je u utorak u javnom obraćanju najavio kako će povuči hrvatske vojnike iz Ukrajine ukoliko dođe do ekskalacije.

“To nema veze s Ukrajinom, nego s Bidenovom politikom u kojoj vidim nekonzistentnosti i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i načini postoje da se Ukrajina sačuva, bar 99 posto i da joj se ekonomski pomogne”, kazao je ranije.

U međuvremenu je i predsjednik SAD-a Joe Biden najavio mogućnost nametanja osobnih sankcija Putinu ukoliko dođe do rata, na što je glavni tajnik Kremlja oštro odgovorio kako kako je takav pristup “politički destruktivan”.

“Sve je došlo na svoje mjesto. Konačno, američko vodstvo otvoreno je reklo što želi: Washington želi lojalnog ruskog predsjednika pod njegovom kontrolom. Sjedinjene Države nisu sretne što je pod predsjednikom Vladimirom Putinom Ruska Federacija postala jaka i neovisna”, nadovezao se predsjednik tamošnje Državne Dume Vjačeslav Volodin.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky odgovorio je Milanoviću u međuvremenu putem Twittera, a Ukrajina je pozvala predsjednika na javno odricanje od uvredljivih izjava te da se one više ne ponavljaju.

“Da je na granici s Hrvatskom više od stotinu tisuća vojnika, predsjednik Milanović posjet ukrajinskog premijera Zagrebu ne bi nazvao šarlatanstvom, nego nego demonstracijom solidarnosti i društva”, napisao je Zelensky. N1

Najnovije

Još iz rubrike