15.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Horvat o zviždačici iz državnih nekretnina: Redovni otkaz nakon niza opomena, internih...

Horvat o zviždačici iz državnih nekretnina: Redovni otkaz nakon niza opomena, internih procesa koje je vodila direktorica

Nakon koalicijskog sastanka medijima se obratio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat.

“I danas na koalicijskom sastanku, rekli bismo slobodno, dominirala je tema obnove. Nije bilo nikakvih disonantnih tonova, ja sam i tijekom današnje koordinacije napomenuo konkretna tijeka koja imaju svoju ingerenciju, istaknuo sam i napredak, napomenuo dam da smo imali koordinaciju s administracijom Grada Zagreba i da se i tamo vide vidni pomaci te sam odgovorio na nekoliko pitanja. Nakon kratke retrospektive o divljanju cijena energenata tu polako sve dolazi na mjesto i referednumsko pitanje kao jedno od nezaobilaznih tema današnjeg sastanka”, rekao je uvodno, piše N1.

Uslijedila su pitanja novinara:

“Što za vas znači rokovi se produžuju? Morate znati što me pitate da bih ja znao odgovoriti. Ja sam jasno rekao da ćemo prve ugovore za zamjenske kuće imati do kraja prvog mjeseca. Mi u ovom trenutku u segmentu ugovorenog na Banovini imamo preko 244 milijuna kuna, u sljedeća dva mjeseca ta će brojka biti gotovo 540 milijuna, a u procesu javne nabave u sljedećih 60 dana očekujemo raspisanih natječaja ukupnog volumena do milijarde kuna”, rekao je.

Dodao je i kako je u ovom trenutku potpisano 30 ugovora sa stradalnicima:

“Mi u ovom trenutku razgovaramo s jedinicama lokalne samouprave, razgovara se o prioritetima i lokacijama gdje će se graditi te zamjenske kuće. U nepunih godinu dana napravili smo sva potrebna mjerenja, identificirali područja koja su oštetila tlo, definirali mjesta klizišta i vrtača te počeli s njihovom sanacijom”.

Na ponovno pitanje je li točno da je potpisano 30 ugovora, rekao je, pak, da su u procesu potpisivanja.

“U ovom se trenutku definiraju prioriteti i lokaliteti gdje će se tih prvih 30 početi graditi. Ja sam siguran da ćemo mi u sljedećih nekoliko dana imati jasno ime, prezime i katastrasku česticu”, kaže.

“Moja poruka danas u Obrtničkoj komori je bila jasna, obnova Zagreba i okolice te obnova Sisačko-moslavačke županije nije predmet samo angažmana projektanata i operative. Napravili smo sustav transparentne obnove gdje se svi ti pozivi jasno i transparentno mogu vidjeti, sve nabave veće od 20.000 mogu se vidjeti. Smatram da u segmentu javne nabave više nema prepreka da se dinamika ugovaranja drastično poveća”, rekao je.

Koliko je sredstava dosad utrošeno?

Mi smo danas s aspekta generiranja zahtjeva za nadoknadu sredstava na 383 milijuna kuna, iz tjedna u tjedan sva provedbena tijela obavještavaju nas u kojoj su fazi”.

“Frka Petešić ima pravo na taj stan”

Osvrnuo se i na stan Frke Petešića:

“Odgovorno tvrdim, gospodin Frka Petešić ima pravo na taj stan, dobio ga je potpuno legalno i koristi ga sukladno hrvatskim zakonima.

Nisam imao prilike tijekom današnjeg dana čitati navode u Nacionalu. Ali zašto nekoga zvati zviždačem godinu i pol nakon što se nešto dogodilo? Zašto sada ta medijska inicijativa? Gospođa Đerek, 20. rujna 2020. godine dobiva otkaz zbog nepoštivanja radnog prava. Redovni otkaz nakon niza opomena, internih procesa koje je vodila tadašnja i sadašnja direktorica, gospođa Sabo. Ne želim komentirati nešto što je u ovom trenutku predmet sudskog spora.

Što se tiče samog stana u Jurišićevoj, ja ću vas podsjetiti da su svi mediji apostrofirali Jurišićevu kao dobar primjer samoobnove dok se nije uspostavilo da je jedan stan državni, a država je reagirala promptno kao i svi stanari”, kaže.

Osjeća li se kao teret Vladi?

“Kolega Hrebak, kolega Čačić, vrlo kontsruktivno diskutiraju na koalicijskom sastanku, nisam čudo nešto kroz medije, a i da jesam ne bih odgovarao kroz medije. Ja ni tijekom današnjeg dana nisam čuo kritike. Ja sam danas postavio dva izričita pitanja, ima li netko konstruktivan prijedlog kako bismo mogli sustav i dinamiku unaprijediti i moram priznati da konstruktivnih prijedloga nije bilo”, zaključuje, piše N1.

Progovorila zviždačica iz Državnih nekretnina: “Prijavila sam koruptivne radnje”

Najnovije

Još iz rubrike