“Država je efikasna u obnovi samo ako visoki dužnosnik živi u vašem ulazu”

Screenshot N1 zvonimir-troskot

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot bio je gost N1 Studija uživo.

Govoreći o obnovi stana gdje živi predstojnik Kabineta predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, Troskot je rekao da mu je cijela ta priča žalosna.

“Očito da netko u ovom sustavu ima puno veća prava nego što ima većina. Najbolje je to ocrtano u jednoj Petrinji gdje primjerice vrh Vlade i ministri nisu mogli ući u samu Petrinju bez interventne policije zato što se u godinu dana nije izgradila nijedna kuća koju je financirala država”, rekao je.

Žalosna je činjenica, tvrdi Troskot, da se ništa ne radi po tom pitanju i ističe da više aktera ima odgovornost za situaciju u kojoj smo se našli.

“Svi elementi sustava imaju određenu odgovornost, a najveću ima Vlada. Sjetite da smo dali smjernice koje smo radili za cijelu strategiju. Problem je bio da iz Fonda solidarnosti je bilo jasno navedeno da se obnavlja do razine koja je bila prije potresa”, objašnjava.

Komentirao je i izjavu državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za stambenu obnovu i zbrinjavanje Gordana Hanžeka koji je rekao da bi obnova Banije mogla trajati četiri godine.

“To možete najbolji ocijeniti po narodu koji živi na Baniji. Ako to znači 10 objekata u sljedećih mjesec dana, to će biti pokazatelj da se nešto promijenilo”, rekao je.

Ministar graditeljstva Darko Horvat je nakon koalicijskog sastanka dao izjavu i komentirao obnovu stana Zvonimira Frke-Petešića. Rekao je, između ostalog, da su stanari u toj zgradi plaćali pričuvu i da su zato mogli podići kredit za obnovu.

“Bilo je jako puno građana Zagreba koji su plaćali pričuvu. Prijeko je potrebno da očito netko ili Horvat ili Frka Petešić ili netko drugi živi u našem ulazu i da se zgrada u potpunosti obnovi i onda će se izaći s argumentom pričuve. To je sulud argument. Ovo što je rekao sada ministar, ova jedna silna efikasnost državna dolazi samo ako netko od visokih dužnosnika živi u vašem ulazu.” N1

Share This Article