21.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vaše oči "govore" jeste li pod rizikom od rane smrti

Vaše oči “govore” jeste li pod rizikom od rane smrti

Brzo i bezbolno skeniranje ljudske očne jabučice moglo bi jednog dana pomoći liječnicima da identificiraju ‘brzo starenje’ i ljude koji su pod većim rizikom od rane smrtnosti, objavio je znanstveni časopis Science Alert.

Starenje očito utječe na tijelo svih nas, ali samo zato što dvije osobe imaju isti broj godina pod paskom ne znači da fizički opadaju istom brzinom. Pogled duboko u nečije oči mogao bi biti daleko bolji način za mjerenje njihove prave biološke dobi, a to bi moglo pružiti uvid u buduće zdravlje pacijenata.

Model strojnog učenja sada je naučen da predvidi godine života osobe jednostavno gledajući njihovu mrežnicu, odnosno tkivo na stražnjem dijelu oka. Algoritam je toliko precizan da bi mogao predvidjeti dob od gotovo 47.000 sredovječnih i starijih odraslih osoba. Nešto više od desetljeća nakon što su ove mrežnice skenirane, umrla je 1871 osoba, a vjerojatnije je da će oni koji su imali stariji izgled mrežnice spadati u ovu skupinu.

Na primjer, ako je algoritam predvidio da je mrežnica neke osobe godinu dana starija od njezine stvarne dobi, rizik od smrti od bilo kojeg uzroka u sljedećih 11 godina porastao je za 2 posto. Istodobno, njihov rizik od smrti od uzroka koji nije kardiovaskularna bolest ili rak porastao je za 3 posto. Nalazi su isključivo promatrački, što znači da još uvijek ne znamo što pokreće ovaj odnos na biološkoj razini, piše teklic.hr.

Ipak, rezultati podupiru sve više dokaza da je mrežnica vrlo osjetljiva na oštećenja starenja. Budući da ovo vidljivo tkivo sadrži i krvne žile i živce, moglo bi nam reći važne informacije o zdravlju krvnih žila i mozga pojedinca.

Prethodne studije sugerirale su da nam stanice u stražnjem dijelu oka mogu pomoći predvidjeti početak kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega i drugih znakova starenja. Ali ovo je prva studija koja predstavlja ‘razliku u dobi retine’ kao snažan prediktor smrtnosti u cjelini.

“Značajna povezanost između dobne razlike u mrežnici i smrtnosti ne-kardiovaskularne/ne-karcinomske bolesti, zajedno sa sve većim dokazima o povezanosti oka i mozga, može podržati ideju da je mrežnica ‘prozor’ u neurološke bolesti”, autori pisati. Budući da je samo 20 ljudi u studiji umrlo od demencije, autori nisu uspjeli povezati ovaj specifični poremećaj mozga sa zdravljem mrežnice, piše teklic.hr.

Također ističu da se broj smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim sustavom smanjio posljednjih godina, jer medicina nastavlja sprječavati ono što bi nekada bilo kobno. To znači da bi zdravlje mrežnice još uvijek moglo biti važna leća kardiovaskularnog zdravlja, unatoč činjenici da nije povezano s kardiovaskularnom smrtnošću.

Prethodne studije, na primjer, pokazale su da fotografije mrežnice mogu pomoći u predviđanju kardiovaskularnih čimbenika rizika. “Ovo djelo podupire hipotezu da mrežnica igra važnu ulogu u procesu starenja i da je osjetljiva na kumulativna oštećenja starenja koja povećavaju rizik od smrtnosti“, zaključuju autori.

Drugi postojeći prediktori biološke starosti, poput neuroimaginga, sata metilacije DNA i sata starenja transkriptoma, nisu tako točni koliko se čini da je razlika u dobi retine. Ove metode također mogu biti skupe, dugotrajne i invazivne. Retina se u međuvremenu može lako skenirati za manje od 5 minuta. Ako možemo saznati više o tome kako je ovaj sloj tkiva povezan s ostatkom tijela, kliničari bi mogli imati izvrstan novi alat na svojim rukama. teklic.hr

Najnovije

Još iz rubrike