15.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tribina: Za radnički Zakon o radu

VIDEO Tribina: Za radnički Zakon o radu

Jučer, u četvrtak 20. siječnja u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 68) održana je tribina “Za radnički Zakon o radu” na kojoj je predstavljena inicijativa Za radnički ZOR i otvorena rasprava o najavama novog Zakona o radu koji se zasad piše u izrazito netransparentnim uvjetima.

Na tribini je bilo riječi o glavnim problemima aktualnog ZOR-a i fleksibilizaciji tržišta rada, netransparentnom ponašanju Vlade RH, te su se predstavili glavni prijedlozi izmjena ZOR-a i opći smjer radničkog zakonodavstva u korist radnika. Među prijedlozima su – skraćivanje radnog tjedna s 40 na 35 sati, ograničenje prekovremenog rada, ograničenje trajanja ugovora na određeno s tri na godinu dana, propisivanje minimalnih postotaka za dodatke kao što su noćni rad, prekovremeni rad, blagdanom, sprečavanje zlouporaba agencijskog rada i rada platformskih radnika i pooštrenje mjera za prekršaje radničkih prava.

Govorili su Mario Iveković (Novi sindikat), Katarina Peović (Radnička fronta) i Luka Resanović (Marksistička organizacija Crveni), uz moderaturu Tomislava Kiša iz Novog sindikata. Nakon uvodnih izlaganja gostiju uslijedila su pitanja i komentari iz publike – u raspravi su sudjelovale i Mirela Ahmetović (SDP) i Marina Palčić (Nezavisni sindikat radnika Hrvatske).

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odbilo je sudjelovati na tribini.

Inicijativa Za radnički ZOR okuplja dvadesetak organizacija, udruga, sindikata, stranaka. U inicijativi sudjeluje 12 sindikata s ukupnim članstvom oko 20.000 članova, piše Radnička fronta.

Najnovije

Još iz rubrike