Orešković smatra da bi se lažnim prebivalištem Frke-Petešića trebao baviti DORH

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković bila je gošća N1 Studija uživo.

Komentirala je slučaj s predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frkom Petešićem kojem je dodijeljen državni stan u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, a sam Frka-Petešić priznao je da je prijavio prebivalište na Dugom otoku kako bi ostvario pravo na stan.

“Vidim povod da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispita kako je došlo do zabranjenog djelovanja u smislu nekanadašnjeg članka 7. Mislim da bi i novo Povjerenstvo trebalo razmotiriti hoće li postupiti i kako. U moje vrijeme postojala je jedna praksa da kad javno dostupni podaci upućuju na mogućnost da se radi i o kaznenom djelu da tada prepustimo Državnom odvjetništvu da utvrđuje ono što smatramo da je teži i ozbiljniji krimen, a upravo se o tome radi u slučaju Zvonimira Frke-Petešića”, rekla je Orešković.

Osvrnula se i na teze koje je na konferenciji za novinare iznio predsjednik Vlade Andrej Plenković objašnjavajući slučaj sa stjecanjem državnog stana predstojnika njegovog kabineta.

“Na čudan način tumači uredbu koja je bila na snazi od 2013. do 2018. godine i doista se postavlja pitanje jesu li u pravu Andrej Plenković i Zvonimir Frka Petešić ili su u pravu svi oni drugi koji su po nešto malo drugačijem tumačenju stjecali svoje pravo na korištenje Državnih nekretnina. Naime, formalnopravno možda se na ovakav način Frka-Petešić i može izvući, međutim čini mi se da je ipak intencija ove uredbe bila da se određeni stanovi koji su na raspolaganju dodjeluje na korištenje službenicima koji iz drugih sredina dolaze u Zagreb iz drugih sredina”, govori.

“Frka Petešić sasvim sigurno nije iz svog hira lažno dao izjavu o tome da se nastanio na Dugom otoku, da mu to nije bilo potrebno da bi stekao pravo da dobije na korištenje ovakav državni stan. Ako to nije bio motiv, onda ja ne znam što je drugo bilo motiv. Ovdje se očito radi i o povredi Zakona o prebivalištu. Ovdje se radilo samo o tome da se fiktivna prijava prebivališta u nekom drugom mjestu kako bi se pokazalo da Frka Petešić nema gdje biti”, dodala je.

Napominje da je upravo Ured predsjednika Vlade kao državno tijelo podnijelo zahtjev u ime Frke-Petešića da se određena nekretnina za njega pronađe.

“Tu izjavu je netko trebao ovjeriti i treba vidjeti tko – je li to napravio sam Frka Petešić, što bi opet bio samo po sebi sukob interesa. Potom treba vidjeti i ostalu dokumentaciju. Tu je i izjava samog Frke Petešića gdje živi, s kim živim i tko će sve boraviti s njime u stanu”, rekla je Orešković.

Premijerove izjave o Frki-Petešiću

Što se tiče prijave Zvonimira Frke-Petešića, Plenković je rekao kako je to “fenomenalan primjer kako učiniti Zvonka nekim problemom, za njega ili onako usput, za mene”.

“Preporučio bih im da im Zvonko bude suradnik, da rade za Hrvatsku kao on pa neka onda pričaju o njemu. Za drugo čitajte priopćenje Ministarstva državne imovine. Ne bavim se osobnim stvarima”, govori premijer.

“Ne bavim se time, ne zanima me to. Ovo je toliko smiješna priča, ne da neće podnijeti ostavku nego će i dalje raditi svoj posao. Točka”, poručuje premijer kojemu sve “izgleda ok”. “Čovjek nema u vlasništvu nekretninu ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj”, kaže i dodaje kako je ovo “primjer harange i sad ćemo podvući crtu”.

“Mene ne zanima što Andrej Plenković misli, mene zanima hoće li DORH odgovorno i savjesno, nepristrano, brzo i učinkovito ono što je prije svega njihov posao i njihov zadatak i njihova odgovornost”, komentirala je tako Plenkovićevu izjavu Orešković.

Upitana očekuje li da Državno odvjetništvo pokrene postupak u slučaju Frke-Petešića, odgovara:

“Ukoliko ovakvim zastrašujućim izjavama u kojima Andrej Plenković zapravo poručuje Državnom odvjetništvu i drugim nadležnim državnim tijelima da ne poduzimaju ništa, u tom slučaju ne”.

“Na nama svima ostalima, na svima koji su od 2013. do 2018. kad je ova uredba bila na snazi radili u nadležnim državnim tijelima, sa svim sigurno imaju određeno znanje i određeni track record i točno znaju tko je sve stanove dobivao i pod kojim uvjetima. Pa ćemo onda vidjeti je li možda bilo i drugih dužnosnika iz raznih političkih opcija koji su dolazili iz Grada Zagreba, a onda stjecali pravo na korištenje državnih nekretnina u Zagrebu. Htjela bi napomenuti da ovdje nije “u problemu” samo Frka Petešić, ovdje je na određen način kompromitirana i čitava Vlada”, rekla je.

Pojasnila je zašto misli da je time kompromitirana čitava Vlada.

“Jer smo otkrili to da ova Uredba koja je bila na sznazi od 2013. do 2018., 2018. je Vlada u cijelosti ukinula uredbu, a novu nikad nije donijela. 2019. godine je državni stan površine 92 m2 stekao jedan drugi ministar, u ono vrijeme bio je resorni ministar Ministarstva državne imovine i upravo je on dobio takav jedan državni stan kada ne samo da nije postojala uredba koja propisuje kriterije. Ministar Mario Banožić je svoj stan stekao bez ikakvog pravnog temelja”, pojasnila je Orešković, piše N1.

Share This Article