Cijene većine kriptovaluta oštro su pale u posljednja 24 sata

HRT

Bitcoin je pao za više od sedam posto i trgovao se za 38,5774 dolara, prema podacima s platforme CoinDesk

Ether, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, potonuo je osam posto, na 2860 dolara, pavši na samo 2.809,51 dolara u jednom trenutku tijekom trgovanja, prenosi CNBC.

S cijelog tržišta kriptovaluta u posljednja 24 sata iscurilo je oko 147 milijardi dolara, prema izračunima portala Coinmarketcap, piše N1

Pad kriptovaluta uslijedio je nakon pada cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak.

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je gotovo pet posto vrijednosti od početka tjedna, a indeks S&P 500 bilježi treći uzastopni tjedan gubitaka. Kako je prinos 10-godišnjih američkih obveznica skočio ranije ovog tjedna, rastuće stope uzrokovale su to da ulagači odustanu od svojih pozicija u rizičnijoj imovini, prenosi tportal.

Federalne rezerve također su naznačile da planiraju započeti smanjenje svoje bilance, kao i smanjenje obveznica i podizanje kamatnih stopa.

Uobičajena investicijska logika za bitcoin jest da služi kao zaštita od rastuće inflacije kao rezultat vladinih poticaja, ali analitičari kažu da bi oštriji pristup Feda mogao ukloniti vjetar iz jedra bitcoina. Međutim, kako su se prinosi kasnije tijekom tjedna smanjili, viši tržišni analitičar tvrtke Oanda za trgovinu devizama Edward Moya rekao je da je ‘malo razočaravajuće ne vidjeti kako bitcoin reagira pozitivnije na preokret u kontekstu obvezničkih prinosa’, piše N1

Posljednjih mjeseci dionice koje služe kao zaštita od inflacije blisko se kreću s kriptovalutama. Cijene bitcoina naglo su pale od studenog, potonuvši za više od 40 posto, s rekordnih 69.000 dolara. Neki stručnjaci upozoravaju na to da bi tržište kriptovaluta uskoro moglo dodatno pasti jer su pojačani regulatorni nadzor i intenzivne fluktuacije cijena umanjili izglede za bitcoin.

Regulatori širom svijeta već se mjesecima obračunavaju s kriptovalutama. Kina potpuno zabranjuje sve aktivnosti vezane uz kriptovalute, a američke vlasti također suzbijaju određene aspekte tržišta, piše N1

U bilješci od četvrtka, Oandin Moya predvidio je da bi bitcoin mogao pasti ispod 40.000 dolara jer je ruska središnja banka predložila zabranu upotrebe i rudarenja kriptovaluta na ruskom teritoriju, tvrdeći da digitalna valuta predstavlja rizik za ‘financijsku stabilnost i suverenitet monetarne politike’. To je svakako oštar udarac za kriptozajednicu jer je Rusija među prve tri najvažnije zemlje za rudarenje bitcoina.

Burno Otvoreno HRT-a, Mrak-Taritaš Horvatu: Građani nisu krumpiri, ne možete ih prebacivati iz kontejnera u kontejner

Gorivo noćas osjetno poskupjelo! Ovo su nove cijene na benzinskim crpkama

Share This Article