8.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Otkrivena tajna pandi: Zašto su tako bucmaste čak i ako jedu samo...

Otkrivena tajna pandi: Zašto su tako bucmaste čak i ako jedu samo bambus!

Svakodnevna prehrana samo sa “zelenjavom” to jest hranom s niskim udjelom masti, trebala bi svima osigurati vitkost. No, pande su živi dokaz da to očito nije tako.

Za one koji se pitaju kako je to moguće, skupina kineskih istraživača, koji su upravo u Cell Reports objavili studiju temeljenu na mikrobiotima crijeva (*bakterije koje normalno obitavaju na i u ljudskom organizmu nazivamomikrobioti) ovih slatkih medvjedića, po prvi put su nam dali objašnjenje. Ipak je stvar u proteinima, debljaju?

Tim profesora zoologije Fuwen Wei koji desetljećima proučava divlje divovske pande koje žive u planinama Qinling u središnjoj Kini, analizirao je proteine ​​u uzorcima izmeta divljih pandi tijekom sezone listanja i pupanja bambusa.

“Ovo je prvi put da smo uspostavili uzročnu vezu između mikrobiote crijeva pande i njenog fenotipa” (*fenotipom se označavaju i određene skupine organizama s odgovarajućim zajedničkim svojstvima), rekao je prvi autor studije, dr. Guangping Huang s Instituta za zoologiju Kineske akademije znanosti, za lokalni znanstveni časopis.

“Dugo smo vremena znali da ove pande imaju drugačiji skup crijevne mikrobiote tijekom proljeća, tj. sezone klijanja i pupanja bambusa, koji su u to vrijeme bogatiji proteinima i čine ih sitijima, u usporedbi sa sastavom bambusa u ljetnoj sezoni, kada narastu u svojoj punoj veličini, te sadrže više vlakana.”

To pokazuje kako naša bakterijska flora također utječe na prehranu nas ljudi i našu sposobnost mršavljenja. Slična promjena je zapravo već uočena kod naroda Hadza, plemena modernih lovaca-sakupljača koji žive u Tanzaniji, čiji se ciklus prehrane mijenja tijekom godine.

Ukratko, ako pande uvijek ostaju tako bucmaste, to nije samo zato što su naučile jesti punim potencijalom, već i zato što mogu računati na “pomoć” koja uspijeva održati njihovu razinu energije visokom tijekom važnih životnih događaja, kao što su sezonska migracija i trudnoća.

Gladni jazavac pronašao rimsko blago

Divlja svinja ubila lovca!

Najnovije

Još iz rubrike