8.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Gladni jazavac pronašao rimsko blago

Gladni jazavac pronašao rimsko blago

U lovu na bobice i crve, gladni jazavac je iskopao najveću zbirku rimskih novčića ikada otkrivenih u sjevernoj Španjolskoj, a kasnije su ovjerila dvojica arheologa. Dragocjeno otkriće dogodilo se u blizini jazbine sisavca, u općini Grado, u Asturiji, kada su znanstvenici u pratnji lokalnog stanovnika otišli posjetiti špilju La Cuesta.

Prema arheološkom izvješću objavljenom u specijaliziranom časopisu i ponovno objavljenom od strane španjolskih medija, “iznimno otkriće” sastoji se od 209 kovanica datiranih između trećeg i petog stoljeća nove ere. Na temelju rekonstrukcije činjenica, dragocjeno otkriće koje je životinja slučajno napravila datira iz siječnja 2021. godine, kada je oluja Filomena pogodila Španjolsku, a jak snijeg pogodio Asturiju, piše italy24news.

Znanstvenici su neobičan nalaz pripisali jazavcu jer se dogodio u blizini njegove jazbine. Kopajući u potrazi za hranom, otvorio je malu pukotinu u zemlji u kojoj se umjesto željenog ručka nalazilo drevno blago. Prema jednom od istraživača, kojeg citira El Pais, kovanice poput ovih izrađivane su u udaljenim mjestima, uključujući Konstantinopol (današnji Istanbul, Turska) i Solun u Grčkoj.

Nekada su se u gustim šumama Gradskoga nalazila i druga blaga. Između njih, 1930-ih godina pojavilo se oko 14 zlatnika koji datiraju iz vremena vladavine Konstantina I., rimskog cara koji je vladao od 306. do 337. godine nakon ovog posljednjeg važnog “slučajnog” otkrića, odjel za kulturu Asturije poduzet će nove projekte arheološkog istraživanja u nadi da će se otkriti još blaga.

VIDEO Kućni ljubimci: Bradate Agame

Kako prepoznati da tvoja mačka trpi bolove

VIDEO: 10 razloga zbog kojih vaš pas hrče

Najnovije

Još iz rubrike