7.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ćorić optimističan: Vjerujem da će se cijene naftnih derivata stabilizirati

Ćorić optimističan: Vjerujem da će se cijene naftnih derivata stabilizirati

Porast cijena je posljedica činjenice da su cijene energenata proteklih mjeseci značajno narasle na svjetskim tržištima, to se prelijeva u proizvodni proces i samim time se reflektira i na cijene, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak navečer.

U rujnu se cijene u hrvatskim trgovinama moraju početi označavati u kunama i eurima, na pitanje kakvi će biti kontrolni mehanizmi, Ćorić je rekao da se to ne može vidjeti, da ta logika ” ne drži vodu”.

“Na tržištu dobara i usluga postoji konkurencija, ona se cjenovno bori za potrošače. Bilo kakvo neopravdano povećanje cijena će, od strane potencijalnih potrošača, biti honorirano tako da se okrenu drugom, alternativno proizvodu”, rekao je Ćorić za HRT. Naglasio je da ne treba strahovati od takvih nedozvoljenih praksi.

Noćas se mijenjaju cijene goriva.

“Živimo u vremenu kada cijene na svjetskom tržištu, pogotovo nafte, osciliraju. Živimo u vremenu kada pojedine žarišne točke na svjetskoj energetskoj sceni proizvode relativno visoku razinu cijena. Međutim ne vjerujem, odnosno ne držim da treba od toga strahovati. Vjerujem da će se cijene nafte, odnosno naftnih derivata u narednim mjesecima stabilizirati na niže razine”, rekao je Ćorić.

Cijene plina također rastu, a na pitanje kako će Vlada reagirati, Ćorić je rekao da bi smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na isporuku plina polučilo značajan rezultat.

“Kao što znate, uz opću stopu od 25 posto, po kojoj se plin danas isporučuje, postoje 2 snižene stope, jedna od 13 i 5 postotnih bodova i definitivno bi to utjecalo na smanjeno povećanje, recimo to tako, cijene plina od 1. travnja”, dodao je.

Ono što ne veseli je trenutna situacija na tržištu, odnosno, projekcije tog porasta koji će biti značajan.

“Upravo zbog toga mislim da treba maksimalno utjecati na cijenu kroz porez na dodanu vrijednost i u konačnici možda i isporuku plina, odnosno struje svesti kao isporuku osnovnih živežnih dobara, odnosno, hrane, na najnižu stopu”, dodao je. Sve nas očekuje, rekao je ministar, korekcija cijene plina i struje, prenosi tportal, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike