Švaljek: Pokrenuli smo nadzor radi provjere eventualne etičke neusklađenosti

Nakon što je prije nekoliko dana portal Index.hr otkrio aferu HNB, navodeći da je 40-ak zaposlenika središnje banke, uključujući guvernera Borisa Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, proteklih godina trgovalo dionicama i obveznicama onih banaka koje HNB nadzire, oglasila se Švaljek.

U intervjuu portalu Zagrebi.hr kazala je da je proveden nadzor unutar HNB-a.

Od novinara portala Index dobili ste informacije o konkretnim imenima zaposlenika HNB-a koji su trgovali, datume i nazive vrijednosnica tih banaka. Što ste po tom pitanju poduzeli? Naime, u etičkom kodeksu HNB-a se navodi kako “zaposlenici ne bi trebali trgovati vrijednost banaka koje nadziru”, kakve će biti sankcije po njih?

Etički kodeks sadrži ograničenja u pogledu vlasništva dionica i udjela u definiranim gospodarskim subjektima, za određene skupine zaposlenika. Od Indexa smo – uz problematiziranje postupaka guvernera i mene – dobili informacije o još pet konkretnih imena i naznaku njihovih financijskih transakcija bez svih pojedinosti tih transakcija.

Temeljem naših internih akata pokrenuli smo ad hoc nadzor radi provjere eventualne etičke neusklađenosti, koje će, ukoliko budu utvrđene, biti sankcionirane u skladu s internim aktima HNB-a.

Također, podaci će nakon provjere biti upućeni HANFA-i koja nadzire primjenu propisa relevantnih za tržište kapitala.

Nismo dobili podatke za preostalih tridesetak zaposlenika ili bivših zaposlenika za koje se tvrdi da su obavili četristotinjak financijskih transakcija evidentiranih u SKDD-u premda smo od Indexa 12. siječnja zatražili da nam ih dostave bez odlaganja kako bismo i njih mogli provjeriti i uputiti HANFA-i.

Što očekujete od nadzora HANFA-e u HNB-u?

Očekujem da HANFA provjeri jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke kršili Zakon o tržištu kapitala u smislu trgovanja temeljem povlaštenih informacija.

I Vi ste 2012. trgovali obveznicama Erste banke u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, iako ste tada bili članica Savjeta HNB-a, institucije koja tu banku nadzire?

Dopustite mi da kažem par činjenica. U obveznice sam uložila krajem 2012. u primarnoj emisiji, po uvjetima iz prospekta koji su bili dostupni svim ulagačima i koji je odobrila HANFA, i držala ih do dospijeća 2017. godine. Na početku tog razdoblja, pa do lipnja 2013. bila sam vanjski član Savjeta HNB-a, ali sam bila zaposlena u drugoj instituciji te kao vanjski član Savjeta nisam imala pristup onim informacijama o bankama koje imaju zaposlenici HNB-a.

Obveznice nisam imala kada sam postala zamjenica guvernera.

Dodatno, treba naglasiti da Zakon o HNB-u ni tada niti sada nije zabranjivao držanje obveznica nadziranih institucija.

‘Odredbe o zabrani trgovanja obveznicama sadržane su tek u novoj Smjernici ECB-a iz 2021.’

Zašto obveznice Erste banke niste u imovinsku karticu prijavili kao vrijednosne papire, nego kao štednju?

Prijavila sam ih kao štednju jer sam ih držala do dospijeća, čime su one po svom karakteru bile izjednačene s oročenom štednjom. Obveznicama nisam trgovala. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa niti u jednoj provjeri nije osporilo takav unos u imovinsku karticu.

Cijeli intervju pročitajte na Zagrebi.hr.

Share This Article