-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nošenje maski čini vas zanimljivom suprotnom spolu, evo koje su "najučinkovitije"

Nošenje maski čini vas zanimljivom suprotnom spolu, evo koje su “najučinkovitije”

U vrijeme kada se osjećamo ranjivo, nošenje medicinskih maski može biti umirujuće i stoga se osjećamo pozitivnije prema onome tko ih nosi

Maske za lice postale su uobičajen prizor širom svijeta kao odgovor na globalnu pandemiju koronavirusa, a znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu pronašli su još nešto pozitivno kod njih, a da nije vezano uz sprečavanje širenja virusa.

Naime, prema novoj studiji, ljudi koji nose maske smatraju se privlačnijima nego kad nemaju ništa što im pokriva lice.

Studija, koja je započela u veljači 2021., tražila je od 43 žene da ocijene slike muškaraca na temelju privlačnosti.

Prikazane su im dvije različite slike, s djelomično prekrivenim licima i bez ičega što bi pokrivalo lica.

U istraživanju su korištene i plava medicinska maska ​​i obična platnena maska, a sudionici su rekli da su lica koja nose kirurške maske bila najatraktivnija.

Dr. Michael Lewis iz sveučilišne škole psihologije rekao je da je studija dokazala da su se naše preferencije s vremenom promijenile.

‘Naša studija pokazuje da se lica smatraju najatraktivnijim kada su pokrivena medicinskim maskama za lice. To može biti zato što smo navikli da zdravstveni radnici nose plave maske i povezujemo ih s ljudima u medicinskim profesijama. U vrijeme kada se osjećamo ranjivo, nošenje medicinskih maski može biti umirujuće i stoga se osjećamo pozitivnije prema onome tko ih nosi.’

Lewis je dodao da je moguće i da maske za lice čine ljude privlačnijima jer usmjeravaju pozornost sudionika prema očima.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Cognitive Research: Principles and Implications – dok rezultati druge studije, u kojoj se od muškaraca traži da ocjenjuju žensku privlačnost, još nisu objavljeni, ali dr. Lewis je rekao da su rezultati slični, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike