Još jedna zaraza hara Hrvatskom, zbog opasnosti ubijena sva perad: Brine me. Ako mi ovo potuku, onda nemam ništa

Hrvatskom se širi ptičja gripa. Najnoviji slučaj otkriven je u Baranji, među domaćim kokošima. Sva je perad usmrćena, a imanje je dezinficirano. Influenca ptica podtipa H5N1 najprije se pojavila u Sisačko-moslavačkoj županiji u studenom prošle godine. Do danas se proširila na ukupno sedam županija.

Zabrinjava pojava ptičje gripe među domaćom peradi, jer se do sada uglavnom radilo o oboljenju divljih ptica. Od 5. prosinca na snazi su stroge preventivne mjere, izvijestila je reporterka Marina Bešić Đukarić.

”Brine me, kako me ne bi brinilo, ako mi ovo potuku, onda nemam ništa”, priznaje Dragutin Švogor u Vijestima Nove TV. Radomir Dragaš ih drži zatvorene. ”Nemaju kontakt ni sa kakvim pticama, zatvoreno je”, pojašnjava.

Iz Uprave za veterinarstvo, Tihana Miškić, tvrdi da su rizik. ”Naravno da je opasnost, odnosno rizik, veća ukoliko posjednici ne primjenjuju stroge higijenske biosigurnosne mjere. Odnosno, ukoliko ne postupaju u skladu s trenutno važećom naredbom koja kaže da se sva perad, odnosno ptice u zatočeništvu moraju držati u zatvorenom objektu”, zaključuje Miškić, piše Dnevnik.hr

Share This Article