2.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Što je zdravije, bijeli ili crveni krumpir?

Što je zdravije, bijeli ili crveni krumpir?

Postoji više vrsta krumpira, ali najčešće se upotrebljavaju bijeli ili crveni. No, znate li po čemu se oni razlikuju i koji je zdraviji?

Obje vrste krumpira bogate su ugljikohidratima i to specifičnom vrstom ugljikohidrata koji održavaju crijeva zdravima. Konzumiranje crvenog i bijelog krumpira također vam može pomoći da unosite dovoljno kalija i vitamina C.

Gledajući udio hranjivih tvari i nutritivnu vrijednost, i bijeli i crveni krumpir su jako slični. Oba su bogata ugljikohidratima, kalijem i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija. No, način na koji pripremate krumpir utječe na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše tijelo i zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuhani krumpir nego li prženi.

Glavna razlika između ove dvije vrste krumpira je udio ugljikohidrata. Naime, prosječni bijeli krumpir sadrži 36.5 grama ugljikohidrata, a crveni 33.9 grama. Uz to, bijeli krumpir ima i nešto malo više kalorija (159) u odnosi na crveni (151).

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krumpira jest to što sadrže vrstu škroba koji je sličan vlaknima i ugljikohidrate koje vaše tijelo ne može probaviti. Takva vrsta škroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo i onda se u debelom crijevu počinje fermentirati.

Fermentiranjem se hrane dobre bakterije u crijevu zbgo čega se krumpir svrstava u prebiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša crijeva zdravima.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni škrob u krumpiru također može pomoći da se osjećate siti, sprječava zatvor, snižava loši kolesterol i rizik od raka debelog crijeva.

Krumpir je također bogat i kalijem i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sustavu. Crveni krumpir ovdje ima blagu prednost u odnosu na bijeli krumpir, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih spojeva, ovisno o tome koliko su pigmentirani.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krumpir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole raditi pomfrit, ali to nije najzdravija opocija jer se krumpir u tom slučaju peče u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše Livestrong. Crveni krumpir možda ima manje kalorija i ugljikohidrata, ali bijeli odnosno žuti krumpir je bolji izvor željeza i kalcija, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike