24.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kaić otkrio što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu

Kaić otkrio što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu

Na neka od pitanja koja najviše more građane o kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom, odgovorio je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Jedna od zbunjujućih situacija jest što učiniti ako vam osoba, s kojom ste bili u bliskom kontaktu, javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na covid. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom.

“Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a”, kazao je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić za Dnevnik.hr.

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, “ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz”. Jednostavnije rečeno, trebali bi se ponašati savjesno i odgovorno i ostati doma.

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima Kaić kaže da “kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. Javite se izabranom liječniku koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje”.

Iz HZJZ-a ističu da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu. “A radi li se doista o covidu utvrdit će se naknadno, prema mogućnosti, što nije neuobičajeno i kod drugih zaraznih bolesti jer rijetko kada imate dokazanu etiologiju istog časa. Sve traži svoje vrijeme. Trajanje izolacije odredit će se na temelju datuma početka simptoma”, pojašnjavaju.

A kada je riječ o PCR testiranjima, na koje se sve dulje čeka, Kaić kaže da se do testiranja osobu može na temelju simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima, proglasiti oboljelom od covida.

“Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može uraditi brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti”, dodao je i kazao da, koliko on zna, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na rješavanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje.

Kaže da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju, pa da se na termin čeka i dulje od tjedan dana “jer se i BAT priznaje kao potvrda bolesti”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike