25.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO MUP: Snimka nečega ili nekoga u Savi je autentična; Ispitat će...

VIDEO MUP: Snimka nečega ili nekoga u Savi je autentična; Ispitat će se i Periševi prijatelji

U srijedu u 12 sati u Ravnateljstvu policije u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj su otkriveni detalji o potrazi za nestalim Splićaninom Matejem Perišem (27) u Beogradu.

S obzirom na iskazani interes za izjavom predstavnika hrvatske policije koji je proteklih dana boravio u Beogradu po pitanju traganja za Matejem, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o dosadašnjim saznanjima vezanim za potragu, piše N1.

“Srpska policija je poduzela apsolutno sve što je mogla”

“Koordinacija hrvatske i srpske policije traje od prijave nestanke. Protekla dva dana smo proveli u Beogradu gdje smo sa srpskom policijom razmijenili sva saznanja koja smo prikupili,a li uglavnom smo se fokusirali na ono što je srpska policija poduzimala. Srpska policija je poduzela apsolutno sve one radnje koje se u ovakvim i sličnim slučajevima poduzimaju, angažirane su sve snage koje su u tom trenutku bile raspoložive”, rekao je Gerovac.

“Intenzitet traganja se i dalje nastavlja kakav je bio i prvog dana”, dodao je.

Rekao je da je na sastanku bio i otac nestalog mladića.

“U ova dva dana smo ostvarili intenzivne kontakte, i dalje smo na dispoziciji”, rekao je Gerovac. “Nadamo se da će uskoro doći do raspleta događaja i da ćemo Mateja pronaći živoga.”

“Srpska policija je poduzela apsolutno sve što je mogla”, dodao je još jednom.

“Ništa ne ukazuje da je nestanak posljedica bilo kakve nasilne radnje”, rekao je Gerovac o prikupljenim dokazima.

“Pregledali su se sati i sati materijala”

Osvrnuo se i na snimke koje su objavljene u medijima. “Žao mi je što te snimke uopće izlaze. Srpska policija je napravila izniman posao kad govorimo o praćenju kretanja Mateja Perša, od izlaska iz kluba do ulaska u vodu je više od kilometra i nešto kretanja. To je izniman posao, pregledavali su se sati i sati materijala. Snimke su detaljno pregledane, analizirane su, rezultati se obrađuju.”

“Osoba koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej je došla do vode. Ne postoji policajac koji će vam reći da je sigurno ušao u vodu”, rekao je, dodajući da ne može iznositi detalje istrage.

“Prijava formalnog nestanka je bila istog dana kad i nestanak. Možemo reći da je već idućeg dana došlo do kontakta policije i njegovih kolega s kojima je bio”, kazao je.

“Prijatelji su prošli poligraf”

“Što se tiče konzumacije opijata ili droge, ne mogu iznositi ono što nam je policija prenijela. Da biste dokazali konzumaciju, mora se vještačiti urin itd. Sav taj put dečki do Beograda, boravka, sav taj segment je prođen od srpske policije u minutu, rekonstrukcija je napravljena i ne postoji u ovom trenutku nekakva rupa da nije rekonstruirana u njihovom kretanju”, rekao je i dodao:

“Hrvatska policija će poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje isključivo iz razloga da se pojasne određene stvari koje mogu pomoći u dijelu nestanka.”

Potvrdio je da su prijatelji prošli poligraf te da iz toga ne proizlazi nikakva njihova involviranost u nestanak. “Prijatelji su krucijalan izvor informacija jer su bili s njim.”

“Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica”, kaže. Komentirao je i snimku koja je nastala u Savi. “Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to je prostor za diskusiju. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. To je snimka od te noći”, rekao je, prenosi N1.

Dva dana u Beogradu

Visoka delegacija hrvatske policije boravila je u Beogradu dva dana na inicijativu premijera Andreja Plenkovića. U Beogradu je tim hrvatskih istražitelja dočekao ministar MUP-a Srbije Aleksandar Vulin i s njima podijelio dokaze, informacije i spoznaje o istrazi.

MUP Srbije je kolegama iz Hrvatske dostavio ključne informacije o istrazi, potencijalne dokaze, među kojima su i snimke na kojima se vidi Matej Periš, rezultate poligrafskog testiranja njegovih prijatelja te izjave svjedoka.

Podsjetimo, Mateju Perišu izgubio se svaki trag u novogodišnjoj noći kada je istrčao ispred noćnog kluba Gotik u kojem je boravio sa šestoricom Splićanina. Nadzorne kamere snimile su ga kako trči obližnjim ulicama i neuspješno pokušava zaustaviti taksi.

Ovih se dana pojavila još jedna snimka koja sugerira da se Matej približio koritu rijeke Save, a neprovjerene informacije kažu da je upravo na tom mjestu posljednji put lociran signal njegova mobitela.

Danas je trinaesti dan potrage za mladićem u koju je, uz Interpol, uključen tim ronioca, forenzičara i istražitelja s termovizijskim kamerama i dronovima te s potražnim psima. Javnost nema informacije o konkretnim dokazima ako oni uopće postoje.

Izjavu za medije dao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike