4.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Poskupljuju domovi za starije, a s time dolaze i novi problemi: Prošle...

Poskupljuju domovi za starije, a s time dolaze i novi problemi: Prošle godine zabilježio se valjda najveći rast ilegalnog smještaja u Hrvatskoj

Dok mirovine rastu u desecima kuna, u stotinama pa i tisućama poskupio je i dio obiteljskih domova i privatnih domova za starije, ali i neki javni.

Fatima ističe kako nikako ne bi mogla s mirovinom. Raifa dodaje kako se cijene kreću i po tisuću eura, ako hoćete u privatni dom.

A cijene još idu gore. Vlasnica obiteljskog doma u Ozlju i predsjednica udruge StarKA Sabina Angelina Latin rekla je reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini da su obiteljski domovi lani poskupjeli od 300 do 800 kuna po korisniku, a još nisu počeli uračunavati poskupljenje namirnica.

Naglašava da su u dosta domova zabilježeni odlasci korisnika, ali ne doma nego u ilegalu. “Mi smo prošle godine zabilježili valjda najveći rast ilegalnog smještaja u Hrvatskoj, i to zbog nekakvih par stotina kuna po korisniku”, tumači Latin.

Za tristotinjak kuna poskupjeli su i neki zagrebački privatni domovi. Cijene je za 12 posto ljetos digao i zadarski javni dom za starije. Iznos za najskuplju sobu popeo se na 4500 kuna. Strahuju do to neće biti dosta kad stigne poskupljenje plina i struje.

Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Zadar kaže kako se sa sadašnjim cijenama mogu pokriti. “Ja bih volio da ne dođe do tolikog poskupljenja plina i struje da bi mi morali dizati cijene”, dodaje Buljat.

Jer prosječna je mirovina oko 2600 kuna, a nema ni dosta mjesta u domovima. U Hrvatskoj je oko 850 tisuća umirovljenika, a kreveta u domovima ima nešto više od 25 tisuća.

“Na smještaj u domovina puno se čeka”, kaže Fatima. “U Zadru 1300 ljudi čeka na mjesto, nema. Jedino da čekamo da umre neko”, dodaje Raifa.
_
A dok čekaju – prijete nova poskupljenja. Osim struje i plina iz Udruge obiteljskih domova upozoravaju da će cijene dodatno podići Vladine izmjene zakona o obiteljskim domovima koje se u četvrtak očekuju na dnevnom redu, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike