0.2 C
Zagreb
Naslovnica Sport Đoković pobijedio, sudac naredio da ga puste iz pritvora: Vlasti najavile novo...

Đoković pobijedio, sudac naredio da ga puste iz pritvora: Vlasti najavile novo ukidanje vize, a to može značiti trogodišnju zabranu ulaska u Australiju!

Od ponoći po hrvatskom vremenu, a od 10 ujutro po lokalnom, u Melbourneu je trajalo saslušanje vezano za slučaj ulaska Novaka Đokovića u Australiju. Podsjetimo, Đokoviću je odbijena viza za ulazak u zemlju nakon što je već sletio u Melbourne. Posljednja četiri dana proveo je u imigracijskom hotelu.

Sudac Anthony Kelly je sedam i pol sati nakon početka saslušanja donio odluku kako Novaka Đokovića vlasti moraju pustiti u roku od 30 minuta te kako će država snositi sve sudske troškove. On je pronašao ”nerazumnost” u tome kako je donesena odluka kojom se otkazuje viza srpskom tenisaču nakon dolaska u zračnu luku.

Đoković je odnio pobjedu na ovom saslušanju, ali to ne znači kako će ostati u Australiji i igrati na Australian Openu gdje želi osvojiti 21. Grand Slam naslov. Vlasti su već najavile novo moguće privođenje i deportaciju.

Glavni odvjetnik koji je zastupao vlast, Chris Tran najavio je kako će ministar za imigracijske poslove vjerojatno opet tražiti poništavanje vize. Prema tamošnjem imigracijskom zakonu, ministar ima posebne ovlasti prema kojima može otkazati nekome vizu zbog bilo kakvih razloga.

Ti razlozi nisu navedeni, ali ukoliko se to dogodi, Đoković neće moći ući u Australiju čak tri godine, rekao je sudac na saslušanju.

U prvih sedam sati Đokovićevi odvjetnici iznijeli su svoju stranu. Oni tvrde kako je srpski tenisač zadovoljio sve uvjete ulazak u zemlju te da su službenici na granici propustili obavijestiti Novaka o tome da će mu suspendirati vizu.

Glavni argument Đokovićeve strane bio je taj da je o ispunio kriterije za privremeno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv Covida-19 jer je bio zaražen u prosincu. Pozvali su se na mišljenje jedne eksertne skupine u Australiji po kojoj oni koji su nedavno preboljeli Covid mogu odgoditi cijepljenje do šest mjeseci nakon akutne bolesti kao privremeno izuzeće zbog “teške medicinske bolesti”.

No postoje brojni dokazi kako je Đoković 16. prosinca, kada njegovi odvjetnici tvrde da je dobio potvrdu kako ima Covid, a i danima kasnije, sudjelovao u brojnim aktivnostima u javnosti te nije jasno kako je tada mogao u isto vrijeme biti zaražen i družiti se među ljudima.

Sukladno najavama australskih vlasti, nije sve gotovo u ovom slučaju. Ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews spremna je ponovno ukinuti Đokovićevu vizu, piše Gol.hr

Najnovije

Još iz rubrike