-1.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo DOKUMENT Đokoviću se ne piše dobro: Australija spominje suvereno pravo i prijetnju...

DOKUMENT Đokoviću se ne piše dobro: Australija spominje suvereno pravo i prijetnju novim pritvorom

U javnosti se, 12 sati prije saslušanja Novaka Đokovića, pojavio i dokument koji je sa svoje strane, u odgovoru na Đokovićevu žalbu, sudu priložila država, piše N1.

Najvažniji dio podneska države koji je napisan na 24 strane je sljedeći:

“Ne postoji takva stvar kao što je garancija ulaska u državu za nekoga tko nije državljanin Australije. Australija kao suverena država zadržava svoje pravo donijeti odluku kome će dopustiti ulazak, a kome ne.”

U zaključku država Australija navodi da, čak i u slučaju da Đoković dobije prvobitni spor, država zadržava pravo da ga ponovno, i to odmah, pritvori.

U odgovoru na žalbu Đokovićevih odvjetnika, ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews navodi da odluke o ukidanju vize uglavnom nisu podložne žalbama, ali da je u ovom slučaju žalba omogućena jer je Đokoviću viza ukinuta dok je bio na aerodromu, ali i ukazuje na to da brzina kojom slučaj dolazi pred suca, možda i nije u najboljem interesu suda.

Ministrica navodi i da je dio žalbe u kojoj se navodi da Novaku satima nije bilo dozvoljeno da komunicira s odvjetnicima, nije osnovan jer prema njemu u tom periodu vremena nije izvršena nikakva nepravda te da nema dokaza da su u periodu od 7.42 do 8.30 odvjetnici mogli učiniti bilo što u Đokovićevu korist.

Objašnjava se i zašto se u pravilnicima o izuzeću od cijepljenja za različite situacije koriste različite vijesti. Navedeno je i da se Đoković pozvao samo na to da je imao pozitivan PCR test na koronavirus, ne i akutnu bolest zbog istog tijekom prosinca, što bi mu u širem tumačenju pravila dozvolilo kasniji ulazak u proces cijepljenja i osnovu za izuzeće.

U samom zaključku, u podnesku države, navodi se da će država iskoristiti svoje pravo da, u slučaju da se odluči o usvajanju žalbe i puštanju Đokovića iz hotela za azilante, ponovo zatvori.

“To ne znači da će to pravo i biti iskorišteno, ali pomoći će da ga spomenemo kako bi se izbjegle bilo kakve zabune”, stoji na kraju, piše N1.

Cijeli dokument možete pogledati ovdje.

Najnovije

Još iz rubrike