4.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sadržaj eksplozivan: Kako je prekinut iskaz bivše tužiteljice koja je htjela pričati...

Sadržaj eksplozivan: Kako je prekinut iskaz bivše tužiteljice koja je htjela pričati o aferi Borg

Zapisnik sa saslušanja bivše tužiteljice otkriva kako je Uskok ušutkao svjedoka insajdera koji želi progovoriti o zataškavanju afere Borg – najvećeg skandala Plenkovićeve vlade, piše Nacional.

Taj zapisnik najkonkretnije pokazuje kako je u DORH-u očito donesena odluka da se u aferi Agrokor potpuno zataškaju svi mogući dokazi o zlokobnom djelovanju skupine Borg, pa čak i ušutkavanjem svjedoka s najizravnijim saznanjima usred saslušanja, objavio je Nacional.

Nacional je dobio ekskluzivan uvid u dio sadržaja svjedočenja nedavno uhićene bivše tužiteljice iz slučaja Agrokor Mirele Alerić Puklin, iz kojeg proizlazi da ona želi progovoriti o zataškavanju afere Borg i detaljima o odbacivanju kaznene prijave Ivice Todorića protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih umiješanih u tu aferu.

Afera vodi do vrha Vlade i samog premijera Andreja Plenkovića, jer je tajna skupina savjetnika koji su radili na lex Agrokor, a poslije profitirali kao savjetnici izvanredne uprave Agrokora, oformljena po njegovu nalogu.

Zbog te afere podneseno je više kaznenih prijava, nekoliko ih je podnio sam Ivica Todorić, ali USKOK je najbrže reagirao na prijavu koju su predale političke stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska, izravno optuživši premijera Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra financija Zdravka Marića i bivšeg povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka da su namjerno obmanjivali javnost govoreći neistine o stanju u trgovačkom društvu Agrokor d.d. te koristeći svoj položaj omogućili posebnoj skupini fizičkih i pravnih osoba, biranih od Martine Dalić, zaradu na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. to jest nakon dolaska izvanredne uprave na čelu s Ramljakom.

Ta afera postala je poznata javnosti kao najbrže riješena prijava u povijesti DORH-a, s obzirom na to da je istraga provedena i odbačaj napisan u svega mjesec dana. Ali u javnosti je prevladavao dojam da se sve to događalo pod političkim pritiskom i radi zaštite članova Vlade na čelu s Plenkovićem. Odbačene su sve prijave u toj aferi, uključujući i više njih koje je pisao Ivica Todorić.

To što sada bivša tužiteljica o svemu želi progovoriti, nije opasno samo za Vladu nego i za DORH, jer moglo bi se otkriti tko je, kako i zašto utjecao ne samo na istragu koja je rezultirala odbačajem prijave protiv Plenkovića i njegovih dvoje ministara i bivšeg povjerenika, već i na smjer kojim se paralelno vodila istraga protiv Ivice Todorića koja je dovela do toga da je optužnica u tom predmetu morala biti povučena i pitanje je hoće li biti adekvatno preinačena u roku godine dana, koji je sud odredio.

Međutim, istražitelji USKOK-a, institucije koja je formalno provodila istragu u aferi Borg, potpuno su ignorirali činjenicu da bivša tužiteljica želi dati iskaz o jednoj od najvećih afera u državi, koja vodi do vrha državne vlasti.

Nacional je istražio cijeli slučaj i u razgovoru s četiri visoka pravosudna izvora došao do saznanja da je sadržaj onoga o čemu bi Mirela Alerić Puklin mogla svjedočiti toliko eksplozivan da bi mogao uzdrmati kompletan sustav Državnog odvjetništva i iz temelja promijeniti percepciju o aferi Agrokor i progonu Ivice Todorića, a moguće čak i dovesti do potezanja kaznene odgovornosti bivše zagrebačke županijske državne odvjetnice Sani Ljubičić, koja je dirigirala slučajem Agrokor, a od travnja ove godine nalazi se na poziciji “delegirane europske tužiteljice”.

Mirela Alerić Puklin sa svojim bivšim suprugom Goranom Puklinom, poznatim iz afere Janaf, uhićena je pod sumnjom da je bivšoj članici Uprave Agrokora Piruški Canjugi odavala tajne iz spisa, ali više pravosudnih izvora Nacionalu je reklo da se tim uhićenjem samo željelo skrenuti pažnju javnosti s činjenice da je DORH istoga tog dana, 16. studenoga prošle godine, bio prisiljen povući optužnicu protiv Ivice Todorića i ostalih. Mirela Alerić Puklin ispitana je odmah na dan uhićenja, 16. studenoga, a njezini odvjetnici izjavili su da je zanijekala krivnju. Međutim, Nacional je sada dobio uvid u mali, ali važan dio tog iskaza.

Na kraju samog ispitivanja, u kojem je bivša tužiteljica zanijekala optužbe da je bivšoj članici Uprave Agrokora Piruški Canjugi odavala tajne iz spisa, Mireli Alerić Puklin postavljeno je pitanje koje je glasilo: “Imate li ikakvih saznanja o tome kako je došlo do okončanja predmeta u takozvanoj aferi Borg?”

To pitanje postavila joj je jedna od njezinih dviju odvjetnica, Kristina Malinarić, a ona je na to odgovorila: “Imam.”

Međutim, umjesto da se dalje uključi s novim pitanjima, Krešimir Ostrogonac, jedan od istražitelja koji su vodili ispitivanje, na to je rekao “To je to” – i prekinuo videosnimanje.

Izvor koji je Nacionalu prepričao sadržaj svjedočenja kaže: “To što se Mireli Alerić Puklin stavlja na teret nema izravne veze s ovim pitanjem, ali ako su je već pitali za slučaj Borg i ako je ona potvrdila da ima saznanja o tome, logično bi bilo pitati je detalje o tome što zna, a ne prekinuti ispitivanje. No budući da je to pitanje o Borgu Mireli Alerić Puklin postavila njezina odvjetnica, sklon sam vjerovati da je time ona zapravo željela poslati poruku da svašta zna i da je spremna progovoriti”, rekao je jedan od Nacionalovih pravosudnih izvora.

Cijeli tekst je OVDJE

Uskok: Nismo odbacili prijave u aferi Borg pod političkim pritiskom

Najnovije

Još iz rubrike