4.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Cvrtila: Ne može vrh države raspravljati o tehničkim karakteristikama Bradleya

Cvrtila: Ne može vrh države raspravljati o tehničkim karakteristikama Bradleya

Stručnjak za sigurnost i rektor sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila komentirao je u Novom danu stanje u Bosni i Hercegovini.

“Teško je nekom na sjeveru Europe objasniti što se događa u BiH i koji su ključni parametri koji onemogućevaju normalno funkcioniranje te države”, kaže Cvrtila dodajući kako u procesima koji su uslijedili nakon Daytona nisu odrađeni procesi koji bi omogućili normalno funkcioniranje

“Nije Dodik jedini problem Bosne i Hercegovine, ona ima puno složenije izazove u funkcioniranju vlasti jer je svaka vlast u toj zemlji takva da ne izvršava interese građana nego svoje, kao političke opcije i etničke grupe. I o tome treba razgovarati. Dodik je sad došao u prvi plan jer je sad svoju politiku, koju je i prije vodio, stavio u javnost i prijeti raspadom države”, objašnjava.

“Ne može se to postići izvana, ni Izborni zakon nije ključna poluga koja će nešto pomaknuti u BiH”, govori Cvrtila.

On smatra da Dodik ovakvom situacijom podiže svoj rejting te će sad imati još veće opravdanje za ono što radi. “On sigurno neće podleći vanjskih interesima, bez obzira odakle oni dolaze”, kaže.

Na pitanje zašto je nabavka Bradleya bitna u strateškom i političkom smislu, Cvrtila kaže da to treba promatrati u smislu razvoja vojske.

“Treba raspravljati o tome koliko smo nesposobni provesti procese takvog tipa. Sad Vlada odlučuje treba li nam to, a mi smo još 2017. rekli da nam treba. I tada su sigurno postojale informacije koje su se sad pojavile”, smatra Cvrtila.

“Ne može vrh države raspravljati o tehničkim karakteristikama, to je netko drugi trebao napraviti. Mi raspravljamo treba li nam a2 ili a3, a ne znamo što stoji iz toga”, kaže.

Cvrtila je komentirao i potrgu za nestalim Matejem Perišem u Beogradu.

“Uvijek kad slučaj zauzme veliki interes javnosti, kako vrijeme protiče postoji velika glad za novim informacijama. Ako ih nemate, stvaraju se dezinformacije. Ovo je vrlo složen slučaj za svaku policiju i svima je jasno da je komunikacija policije s javnosti jako važna, svakodnevna, nekad i više puta dnevno. To se nije događalo, policija je odlučila da neće informacije dijeliti s javnošću nego samo s ocem. Možda je to opravdano. Nažalost, deveti je dan i to je ono što najviše zabrinjava i treba se nadati da će se situacija pozitivno riješiti, ali kako protiču dani tako se smanjuju šanse da će se pronaći živ i zdrav na nekom mjestu”, govori Cvrtila.

“To je dodatno opterećenje jer je hrvatski državljanin koji je bio u Beogradu, ali to je nepotrebno. Radi se o ljudskom životu i treba se udružiti”, kaže.

Najnovije

Još iz rubrike