4.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Prije 79 godina umro je Tesla, genij koji pripada čovječanstvu. A u...

Prije 79 godina umro je Tesla, genij koji pripada čovječanstvu. A u Hrvatskoj i Srbiji svode ga na rat likom na novčanici

Nikola Tesla, svjetski poznati izumitelj i inženjer, umro je 7. siječnja 1943. u 87. godini. Kada pogledate brojnu literaturu o Tesli, uz njegovo ime vežu se uglavnom pomno izabrane riječi. Nazivaju ga genijem, izumiteljem električnog doba ili čovjekom koji je stvorio 20. stoljeće.

A u srpnju prošle godine najavljeno je kako će biti motiv koji će se naći na hrvatskim kovanicama eura.

“Svaka zemlja ima mogućnost imati nacionalne simbole. Nikola Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku”, pojasnio je premijer Andrej Plenković prilikom predstavljanja odabira hrvatskih euro kovanica.

Dakle, Tesla je posve jasno ponos hrvatskih građana. Ali ne samo njih, lik Nikole Tesle nalazi se i na srpskoj novčanici od 100 dinara. I jedna i druga zemlja ga svojataju jer je bio Srbin iz Hrvatske.

Zbog hrvatske euro kovanice Narodna banka Srbije poručila je da je takav prijedlog neprimjeren i naglasila da će se obratiti nadležnim europskim institucijama, jer kako tvrde, Hrvatska prisvaja znanstveno naslijeđe srpskog naroda.

Politički odnosi Srbije i Hrvatske dugi niz godina su kompleksni, a Tesla je jedan od tema vječne polemike.

Zanimljivo je da ga je prošle godine baš premijer Plenković, predsjednik HDZ-a, predstavio kao hrvatski izbor za europsku kovanicu dok je 1992. godine jedan drugi član iste stranke donio odluku da se trg pet kilometara od Tesline rodne kuće nazove po Stjepanu Radiću.

I to nije bio jedini pokušaj brisanja Tesle iz hrvatske povijesti. Tijekom Domovinskog rata na tadašnjem gradskom trgu u Gospiću Teslin spomenik je srušen miniranjem, a do danas se ne zna tko je kriv.

Politika Hrvatske danas je očito po pitanju Tesle puno drugačija nego ratnih godina. Srušen spomenik sada je ponovno u Gospiću. Ovom čuvenom Ličaninu u njegovom rodnom kraju gradi se i memorijalni muzej.

Uz to, u svibnju 2021. slikar Leonard Lesić je mladog Teslu naslikao na višekatnici zgrade u karlovačkoj četvrti Rakovac. Tesla je u Karlovcu živio i školovao se tri godine.

Zbog Teslina dolaska na kovanicu drago je političkim predstavnicima Srba u Hrvatskoj, dakle onim građanima koji baš kao i Tesla u svoje vrijeme, žive u Hrvatskoj danas, a po svojoj etničkoj pripadnosti su Srbi. Podsjetimo, nacionalnost podrazumijeva mjesto rođenja osobe. Dok etnička pripadnost odražava kulturni i predački identitet osobe.

Potpredsjednik Vlade i član SDSS-a Boris Milošević povodom objave o Teslinoj kovanici na Facebooku je komentirao da je Tesla ”simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) s cijelim svijetom”.

”Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu. Apsolutno podržavam ovu odluku”, stoji u dijelu Miloševićevog posta.

Jedno je sigurno, političari s jedne i druge strane uvijek će naći način da Teslu vuku na jednu, pa na drugu stanu. A obični građani dviju država bit će jednako ponosni na njega.

79 godina poslije njegove smrti, s obzirom na sve izume kojima je poboljšao svijet, savršeno je jasno da je njegovo naslijeđe svačije, a ne ekskluzivno ovog ili onog naroda na Balkanu, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike