4.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kovačević: Kazahstanske vlasti će uz pomoć međunarodnih vojnih snaga uspostaviti stabilnost

Kovačević: Kazahstanske vlasti će uz pomoć međunarodnih vojnih snaga uspostaviti stabilnost

U vrhu vlasti u Kazahstanu došlo je do sukoba između predsjednika Tokajeva i bivšeg predsjednika Nazarbajeva. Izbijanje krize se poklopilo s interesom Tokajeva da postavi svoje ljude na odgovorne dužnosti, rekao je vanjskopolitički komentator Božo Kovačević gostujući u Dnevniku HTV-a.

Europska unija zabrinuta je zbog situacije u Kazahstanu, gdje je predsjednik Tokajev naredio da se bez upozorenja puca na prosvjednike kao odgovor na nerede. Prosvjedi zbog cijena goriva prerasli su u val nemira diljem zemlje.

Božo Kovačević smatra kako je najvjerojatnije sukob Istoka i Zapada razlog nemira u Kazahstanu.

– Povećanje cijena energenata je dio orijentacije kazahstanske vlasti prema tržišnoj ekonomiji jer su do tog trenutka cijene energenata bile subvencionirane. Meni se čini da je u vrhu vlasti u Kazahstanu došlo do sukoba između predsjednika Tokajeva i bivšeg predsjednika Nazarbajeva. Tokajev želi preuzeti kontrolu, premda je Tokajev na funkciji predsjednika od 2019. godine, kontrolu nad izvršnom vlasti i nad sigurnosnim službama imao je bivši predsjednik Nazarbajev. Izbijanje krize se poklopilo s interesom Tokajeva da postavi svoje ljude na odgovorne dužnosti, rekao je.

Naglasio je kako je jasno da je Kazahstan jedan oblik feuda obitelji Nazarbajev i prosvjednici aktualnog predsjednika Tokajeva nisu smatrali relevantnom političkom figurom.

– Smatrali su ga pijunom predsjednika Nazarbajeva. Ključni politički zahtjev bio je smjena Nazarbajeva i snižavanje cijena energenata. Oba zahtjeva su ispunjena, ali intenzitet nemira se proširio. Zasluge si pripisuju kazahstanski opozicionari u izbjeglištvu. To su opozicionari koji su bili pripadnici kazahstanske nomenklature i iz ovog žele profitirati, rekao je Kovačević.

Rekao je kako će kazahstanske vlasti uz pomoć ovih međunarodnih vojnih snaga uspostaviti stabilnost u zemlji.

– Pogotovo što SAD poziva na poštivanje ustavnog poretka Kazahstana. Bilo bi iracionalno da Amerika koja je nedavno postigla dogovor o suradnji bude glavni akter destabilizacije tog režima, zaključio je.

Najnovije

Još iz rubrike