Direktor Moderne najavio novo ‘boostanje‘, još doza, a “poboostat” će se, slučajno, i račun tvrtke

Ilustracija, screenshot

Mogla bi biti potrebna i četvrta doza cjepiva za zaštitu od covida-19, upozorio je u četvrtak glavni izvršni direktor Moderne, proizvođača mRNA cjepiva, dodajući kako očekuje da podaci o učinkovitosti booster doza apliciranih ove jeseni ‘neće biti baš dobri’, piše Daily Mail.

Stephane Bancel rekao je na konferenciji zdravstvenih djelatnika u četvrtak da vjeruje da će redovito cijepljenje postati način života.

Bancel je rekao da tvrtka radi na novom cjepivu prilagođenom omikron varijanti koronavirusa, ali je malo vjerojatno da će biti dostupno u sljedeća dva mjeseca.

– Još uvijek vjerujem da će nam trebati boosteri u jesen ’22. i nakon toga, rekao je Bancel.

Njegovi komentari o neophodnosti četvrte doze stižu nakon riječi izraelskog premijera Naftalija Bennetta koji je, pozivajući se na studiju, kazao da četvrta doza cjepiva protiv covida-19 povećava broj antitijela čak pet puta tjedan dana nakon primitka cjepiva.

Moderna, koja će svakako imati financijske koristi od ponovljenih cijepljenja, objavila je da bi 2022. godine zarada od prodaje boostera mogla biti do dvije milijarde dolara samo u Sjedinjenim Državama.

– Bio bih iznenađen da u nadolazećim tjednima dobijemo podatke da cjepiva još drže. Prije bih očekivao da se neće dobro držati, rekao je Bancel, misleći na snagu booster doza.

Rekao je da su neke vlade, poput britanske i južnokorejske, već naručile četvrtu dozu cjepiva.

Bancel je dodao da će ljudi koji su stariji ili imaju određena zdravstvena stanja, možda trebati redovite booster doze u godinama koje dolaze.

– Vjerujemo da ovaj virus neće nestati, rekao je Bancel. – Morat ćemo živjeti s njim, dodao je.

Bancelovi komentari podsjećaju na one generalnog direktora Pfizera, Alberta Bourle, koji je prošlog mjeseca rekao da će ljudima vjerojatno trebati četvrta doza, a dodatno cjepivo će možda biti potrebno i prije nego što se očekivalo zbog omikronove snage i zaraznosti.

Nakon otkrića varijante omikron krajem studenog, tempo svih cijepljenja se ubrzao, a vrhunac zaraze je bio početkom prosinca.

Samo oko trećine Amerikanaca – 34,9 posto – do sada je dobilo booster dozu, a taj broj jedva da se pomiče.

Ovog tjedna, savezni zdravstveni dužnosnici odobrili su boostere za mlade ljude u dobi od 12 do 17 godina koji su u početku primili cjepivo Pfizer-BioNTech.

Vlada je također promijenila definiciju ‘ažuriranog’ cijepljenja protiv COVID-a kako bi uključila boostere, piše Jutarnji.

Share This Article